zaterdag 24 augustus 2013

In Gouda is niks


Zomaar een losse uitspraak van een vriend van mij die het kerkelijk gezien buiten de stad zocht in Leiderdorp. Daar gebeuren tenminste nog eens wonderen, aldus deze vriend.

Hoezeer verbaas ik mij dikwijls over het feit dat mensen zich binden aan een bepaalde groep en dat dan als de (noem het) ware kerk zien. Ook
de mildere vorm die klinkt als het onuitgesproken: oké ook jullie (gemeente) hoort erbij, maar bij ons wordt de volle waarheid gevonden en bij jullie, tja daar zit wel een en ander scheef.

Zulk een denken is sektarisch, ze stopt in hokjes, ze plaatst de mens die zo denkt in een isolement van de eigen kleine overtuiging als de volstrekte waarheid. Ik vroeg mij eertijds dan dikwijls hardop af, wat er met het geloofsleven van zulk een mens gebeurt als de gemeente waar hij het vindt, om de een of andere reden wegvalt? Het antwoord wordt gevonden in twee opties: of men zoekt een andere gemeente (meestal ver weg) en noemt die de ware gemeente, of men stopt met het bezoeken van de samenkomst in zijn geheel.

Laten we nou a.u.b. volwassen worden en beseffen dat Christus zelf verantwoordelijk is voor Zijn kinderen en dat Zijn kerk niet enkel samenkomt binnen de 4 muurtjes van onze persoonlijke overtuiging. De kerk is wereldwijd en een ieder die van mening is dat enkel de gemeente die hij bezoekt de ware is, geeft slechts blijk van sektarisch, bekrompen, kinderachtig en hooghartig denkwerk, wat geen enkel pas geeft.

Samen op weg is veel meer dan een aantal kerken bij elkaar, het is eigenlijk beschamend genoeg dat er zoiets bestaat als deze noemer. Want samen op weg zijn we al eeuwenlang. Ook al ziet het gebouw er anders uit waar we samenkomen, ook al zingen we andere liederen, ja zelfs al lezen we uit een andere vertaling of beleven we het evangelie niet krek hetzelfde als die anderen, we zijn samen op weg. Van mij mag die aanmatigende kreet: samen op weg kerken, dus in de prullenbak want impliciet geeft ze aan dat er ook christelijke kerken zijn die niet samen op weg zijn naar de Heer en dat is een heel grote vette aanmatigende stelling, me dunkt. Dat moeten we aan de Heer overlaten.

1 opmerking:

  1. Weer erg sterk geschreven Peter,

    Echt super om elke dag wat te lezen hier.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.