zondag 18 augustus 2013

96 kilo


We gaan inmiddels richting de 10 kilo afgevallen in drie weken tijd en dat mag niet slecht heten. Er vallen mij een aantal zaken op.
Ten eerste voel ik mij fitter en heb meer zin om in beweging te blijven hetgeen ten goede komt aan deze hele kwestie. Ten tweede zie ik plotseling overal mannen met dikke buiken lopen, die ik vroeger niet opmerkte.

De vraag is of deze kwestie ons ook iets zegt over hoe wij de samenkomsten beleven en ons bezoek hiervan? Wij zitten en we krijgen elke week een of meer keren een “maaltijd” voorgeschoteld die wij dan als fijnproevers tot ons nemen. Wat ons niet aanstaat schuiven we gewoon terzijde.

Maar is dit nu de bijbelse wijze van samenkomen? Volmondig: ”NEEN!” De bijbel leert ons glashelder dat een ieder iets heeft tijdens de samenkomsten. Met een dergelijke constructie is het onmogelijk vet en dus te dik (geestelijk) te worden. Men “traint” het genuttigde er immers weer af binnen de Godsdienstelijke oefening. Het houdt je scherp en maakt je zeer betrokken met de samenkomst. Je maakt er echt deel van uit in plaats van massaal in de shampoo-houding te zakken op de kerkbanken en ons vol te vreten met het vette uit Gods woord. Misschien wordt het de hoogste tijd dat we de bijbel op dit punt ook serieus nemen en uit de banken komen en in actie, want geestelijke vervetting, ongemotiveerdheid en een ingezakte houding zijn nu maar al te vaak ons deel. Ik stel derhalve ook voor om alle dominees voor onbepaalde tijd met betaald verlof op vakantie te sturen.

6 opmerkingen:

 1. Gefeliciteerd!

  Ja, het heel gemakkellijk om alleen maar te consumeren in de kerk.
  Wanneer ik geen voorganger kan boeken voor een bepaalde zondag, hebben we een Doe-Het-Zelf dienst. Mensen kunnen dan een gezang kiezen, of lezen een stukje uit de Bijbel voor dat hen aansprak, of een stukje uit ee Bijbels dagboekje dat hen trof. De een doet een gebed, en de ander vertelt bijv van een gebedsverhoring. Nu zijn wij een heel kleine gemeente, en dan kan dit goed zonder dat het rommelig wordt.
  Zag trouwens vorige week kerstkaarten in een winkel...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zoals iemand het ooit zei in onze gemeente: Iedereen wil eten, maar niemand wil in de keuken staan!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een grappig idee!
  Heb je al een specifieke vakantie in gedachten?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 't schijnt dat je daar goed en snel tot jezelf kunt komen....
  Hi, hi

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Daarom en aangezien de meeste dominees geen enkele of zeer weinig kennis hebben van het leven buiten de kerk, lijkt het mij een goede zaak...

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.