vrijdag 1 februari 2013

Sterilisatie en christen zijn


Steeds meer mannen laten zich steriliseren en ook in de christelijke sector worden heel wat mannen op zaadloos zware siroop gezet. “Het is zo gebeurd”, verzekerde een collega op de zaak mij, terwijl mij opviel dat hij na zijn sterilisatie meer kwijlde dan voorheen (het mot toch ergens heen!). De hamvraag is of dit gepeuter aan het mannelijk deel wel kan als christen?

Ik hoor de dames die al jaren met spiralen, pillen en andere anticonceptie middelen worden volgestopt al protesteren en gelijk hebben ze. Nu zijn die mannen maar eens aan de beurt als ze zo nodig “motten”.
Het valt mij op dat voorstanders (iets geheel anders even als zijstraat) van de begrafenis (op christelijk vlak) zich, als het om crematie van het lichaam gaat, massaal verschuilen achter bijbelteksten als:1 tess 5: De Heer wil dat u uw lichaam in alle delen onberispelijk bewaart. Maar gaat dat onberispelijk dan niet op voor de zaadleider? Een zaaier ging uit om te zaaien, maar ja, de boel zat verstopt... Hoe zit dat?

17 opmerkingen:

 1. Uhm ... en dit schaar jij onder de noemer 'Geestelijke momenten' ....?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Of je er nu voor of tegen bent, dit is onderdeel van het leven en waar het binnen de vraag om gaat is nu juist of sterilisatie past binnen een christelijke levensovertuiging. Kan je niet tegen dit soort alledaagse zaken die in onze moderne samenleving leven, of kan je niet tegen een foto van een paardenpiep, misschien beter niet lezen hier en in de veronderstelling blijven dat christenen dit niet zien en doen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik snap je punt, Peter, en ik ben ook niet tegen openheid en eerlijkheid. Maar uit de kringen waar ik kom, wordt alles nog niet zo lang 'benoemd', al is het dan in kleine kring, bijvoorbeeld niet vanaf de preekstoel. Maar jij kunt de dingen altijd zo lekker plastisch omschrijven, en dan moet ik altijd even lachen ... Het andere uiterste van schijnheiligheid, zeg maar even.
   Je bent toch niet op je 'piep' ge'piep't, hoop ik?

   Verwijderen
 3. Krijg regelmatig mensen hier die vinden dat ik te werelds schrijf. Mensen (lees christenen) hebben liever dat je de dingen verpakt in een soort omhulling van weinigzeggendheid. Ik noem de dingen bij name, het is mijn wijze van schrijven. Vraagt iemand zich af of dit wel zo geestelijk is, dan vraagt de schrijver met een omweg zich af of dit als christen wel kan? Dat mag, maar voelt wel als een vermaning omdat men lijkt te vinden dat dit niet onder de noemer "christelijk" valt. Sorry ik schijf open, alledaags en zonder een vijgenblad voor de mond te nemen. Now hard feelings

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik waardeer je rechtlijnigheid, Peter, hoewel het nogal een contrast vormt met mijn eigen introvert-zijn en weloverwogen woorden gebruiken, geniet ik er elke keer van. Je hebt humor en je bent eerlijk, dat stel ik op prijs.
   Toch moet je ook een beetje kunnen invoelen, dat niet iedereen zo direct en to-the-point met 'zaad'-verhalen geconfronteerd wil worden. Vooral die opmerking in je laatste zin 'een zaaier ging uit om te zaaien', kan door sommige mensen als een schok ervaren worden. En het heeft ook weinig geestelijks in zich, toch?
   Dat neemt niet weg dat je best eens met elkaar kunt discussiëren over het evt. gebruik van voorbehoedsmiddelen. Want dat het al lang gebruikt wordt, is inmiddels wel duidelijk. Terwijl het vroeger (enkele tientallen jaren terug) niet 'mocht van de kerk'.

   Verwijderen
 4. Ik besef en heb het altijd beseft, want ik schrijf mijn gedachten niet sinds vandaag voor het eerst op, dat als je iedereen tevreden wil houden, je niets kan opschrijven.
  Mensen verschillen en de discussie is een zelfde als: is kunnen christenen een televisie hebben en er naar kijken? Ik denk dat een mens daar zelf een keus in moet maken (wij hebben gekozen om al 12 jaar geen tv te bezitten). Er zit een knop aan. Dat mensen vallen over mij (soms) ben ik wel gewend. Dat mensen reageren op een paardenpiep of een stukje uit de bijbel van de zaaier wat ik gebruik is hun keus. Wat mij verbaasd is dat mensen vaak wel kritiek menen te mogen hebben op de vorm waarin in schrijf, (het koningshuis, sterilisatie etc) maar als ik schrijf over mijn dodelijk zieke schoonvader zich stil houden.
  Geen tekenen van leven, meeleven etc, enkel als men met het vingertje kan komen, komt men in de ring. Sorry, blijf dan ook maar weg want als dat “geestelijk” is, prefereer ik de schrijver die met iedereen meeleeft en door sommige zaken heen durft te lezen zonder ze te wegen op de weegschaal van wat hij/ zij christelijk vindt. Ik zet nu een puntje omdat we verzanden in iets heel anders en gun (mocht er behoefte toe zijn) aan jou het laatste woord en ja, ik ben na die slopende week met schoonvader die nog altijd half verlamd in het ziekenhuis worstelt met zijn leven, misschien toch iets sneller op de piep getrapt.Vergeef mij aub zoals ik anderen ook hun in gebreke blijven vergeef...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Alle paardenpiemels en humanistische Bea's nog aan toe! ;) Zonder dollen; hoor het ook in de kleine kring om mij heen: Christen-mannen die zich laten steriliseren. We horen het steeds meer. Persoonlijk denk ik dat we dat niet moeten willen. We hebben ons lichaam van de HEER gekregen zoals het is. Laten we daar zuinig op zijn en ook verantwoord mee omgaan, om God mee te eren.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat je minder hoort is de verhalen dat het mis ging. M mannen die plotseling niets meer kunnen. Pijn bij het (probeert het netjes te zeggen) doen van de geslachtsdaad)of de slappe was die voor de deur blijft hangen.
  Ik de bijbel en de hele wereldgeschiedenis verwijzen alle palen, obelisken, gewijde palen, totempalen ect, allemaal naar de fallus. Dat mag cru klinken maar bijbels gezien is het de levensverwekker. Zonder deze "komt" er niets. Beetje zuinig omgaan met zo'n instrument lijkt mij een goede zaak. Maar is het niet dubbel om wel van een vrouw te verlangen dat zij een middel in laat brengen of middelen slikt en zelf als man niets te willen ondernemen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Da's wel een beetje eenzijdig inderdaad. Maar ja, een pilletje is dan weer makkelijker dan een ingreep, hoewel het een kleine ingreep is begreep ik. Om maar door en door te gaan tot een compleet elftal met reservebank zoals bij veel gereformeerde gezinnen/gezindten, lijkt mij nu ook weer niet de (Gods) bedoeling, wel?

   Verwijderen
 7. Hmm zit ook veel in, zit veel in maar, de reden dat heel veel vrouwen in onze dagen moeite hebben met het krijgen van kinderen heeft alles te maken met het lange wachten tot het moment van de keus om een kind te ontvangen. Dat kleine pilletje heeft na al die jaren in het lichaam van de vrouw zoveel teweeggebracht dat je je ook mag afvragen of dit nou wel zo'n onschuldig middels is als men doet voorkomen. Doorgaan en het water over de akker laten stromen lijkt mij redelijk voorbij gaan aan de wijsheid waarmede de mens ook geschapen is en wij mogen ook daarmede God en elkander liefhebben (met het verstand).
  Ik acht het dus niet de bedoeling om wijsheid uit te schakelen en maar gewoon door te gaan met seks en dan; voor het zingen naar buitengaan is ook een optie. Ik weet wel dat een vrouw dan ook zwanger kan geraken maar toch...
  Of helemaal niet zingen. Maar ja, dat kon Paulus wel maar de meeste mannen (vrouwen iets minder dacht ik) zingen gaarne. De meeste vals in onze tijd omdat ze niet in hun ehhh “eigen” kerk zingen...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Paulus moet een heel bijzonder mannetje geweest zijn.. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zeg dat, voel mij meer een met een rdelijke combi van Simson en Onan

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heren! heren!,....wat een mannelijke discussie over de anticonceptie. Vrouwen slikken dat pilletje, maar kunnen daar zomaar weer mee stoppen. Klinkt makkelijk, maar als vrouw kan ik zeggen, dat het slikken van dat pilletje wel degelijk gevolgen heeft voor je 'ritme' en nog heel veel meer. Ik heb geen zin om me daar nu over uit te laten....iets te privé. Vraag maar eens rond in de vriendenkring of familiekring. En als vrouw zeg ik...inderdaad...laat zij ook maar eens...(de mannen). Zelf doen wij niet aan snijwerk, maar ik kan de keuze voor iets dergelijks wel begrijpen. Maar nogmaals, niet al te makkelijk over al die vrouwendingen hoor......
  PS. De discussie over wel of niet aan de voorbehoedsmiddelen is weer een heel andere. Eigenlijk heb ik daar zo 1 2 3 geen antwoord op. In onze cultuur is het heel gewoon om dergelijke zaken te plannen. Of dat nu altijd zo goed is? Geen idee.
  Last but not least: mannen kunnen zich niet meten met paarden....Denk daar maar eens over na..
  Grts Irene

  BeantwoordenVerwijderen
 11. dergelijke zaken te plannen. Of dat nu altijd zo goed is? Geen idee.
  Last but not least: mannen kunnen zich niet meten met paarden....Denk daar maar eens over na..
  Grts Irene

  Wacht even, wacht even ik moet zeggen dat ehh...toch iets te prive nu ik erover nadenk.
  Maar als ik al schreef: Eastwood1 februari 2013 10:48
  Hmm zit ook veel in, zit veel in maar, de reden dat heel veel vrouwen in onze dagen moeite hebben met het krijgen van kinderen heeft alles te maken met het lange wachten tot het moment van de keus om een kind te ontvangen. Dat kleine pilletje heeft na al die jaren in het lichaam van de vrouw zoveel teweeggebracht dat je je ook mag afvragen of dit nou wel zo'n onschuldig middels is als men doet voorkomen. Dus denk nou niet dat wij typisch mannentaal uiten, neen wij hebben wel degelijk oog voor het ehh brozer vaatwerk...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nu komen wij bij de kern van de zaak. We willen het leven naar onze hand zetten. Zelfs de dingen waar we ons eigenlijk niet in zouden moeten mengen. Leven en dood. Oké, ik heb kinderen, maar wij hebben een lijn getrokken. Wij vonden het genoeg. Is dat de goede manier? Er zijn inderdaad echtparen die een planning maken. Jaren eerst alle dingen doen die ze willen, en dan nog dat kind, dat hoort er toch ook bij. Wij richten ons leven in als een sierkamer......En het leven is nu eenmaal geen sierkamer van onszelf, maar een gift van Onze Lieve Heer.
  PS: Wat heerlijk om omschreven te worden als 'brozer vaatwerk'.
  Grts Irene

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zou het tijdstip voor het ontvangen van kinderen meer getuigen van één lijn trekken als je ze achter elkander wil krijgen in plaats van wachten tot je ouder bent en ze dan hopen te krijgen? Zou het minder sierkamer zijn zoals je in mijn beleven terecht beschrijft hoe sommige mensen dat kind of die kinderen als sluitstuk van hun huwelijk zien?
  Ik weer niet. Wat ik wel weet is dat een vrouw het vruchtbaarst is op jonge leeftijd en dan ook de meeste kans heeft op het ontvangen van gezonde kinderen. Misschien zegt dat al genoeg ja....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In andere culturen komt een baby vaak op het moment dat een jongen een man of krijger wordt. Dit heeft alles ook met de eerste zaadlozing te maken. Ik heb in Soudan gewerkt in de jaren 80 als antropoloog. De dinka's vooral het mannelijk geslacht loopt altijd naakt. Ze pronken met hun groot geschapen lid tussen hun benen. Het zaad moet gezaaid worden zit in hun bloed en traditionele cultuur. De jongens rond een leeftijd van 12-14 jaar worden geslachtsrijp. Hun sperma mogen ze schenken door coitus aan vrouwen in de menopauze. Zouden ze het doen met tiener meisjes in hun dorp, dan zal er heel vlug kinderen verwekt worden. Alleen als er een stammenoorlog is geweest waarbij veel volwassen doden gevallen is, geldt de voorplantingsregel van de natuurmens. Een jonge krijger van 13 jaar verwekt een baby bij een oudere vrouw. Andersom ook een volwassen man copuleert bij een maagd van 12 jaar. Ook gebeurt het dat twee pubers het met elkaar doen, geleerd en aangemoedigd door de dorpshoofd. De status van zeer vruchtbaar resulteert in een gewenste babyboom in het dorp. Hoe groter de afrikaanse stam, hoe meer ze overlevingskansen hebben. Gebruik van condooms, onanie en voor het zingen de kerk uitgaan gebeurt niet. Alles is gericht om zich als mens vlug voort te planten in de natuur. Hoe langer je daarmee wacht, hoe moeilijker het wordt. Zaad van jongemannen is erg potent, net als hun harde erecties die nooit falen. Vruchtbaarheidsfeesten waar jongeren naakt dansen en uit eindelijk hun penis in de vagina steken tot orgasme. Het is publiekelijk te aanschouwen hoort tot volksvermaakt en men kent geen schaamte. Dat er op zo'n gelegenheid jonge meisjes zwanger raken is een doel van de dinkastam. Hier in Europa en de westerse wereld draait alles om geboortebeperking en planning.

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.