maandag 3 juli 2017

Zinloos gezeur

De barones reed haar oprijlaan af en keek mij aan met ogen
die leken te zeggen: ”James, haal dat gepeupel op zijn smerige Harley Davidson voor mijn koetshuis vandaan met spoed.”
De adel, bestaat ze eigenlijk nog wel? Ooit waren de verschillen direct zichtbaar. Jan met de pet en meneer met de hoed. Jan op de fiets en meneer in de bolide. Jan achter zijn prak, en mevrouw aan een langgerekte tafel met een broodje pauwentongetjes. Jan leste zijn dorst met een slok water uit de Lek, en mevrouw aan de Châteauneuf-du-Pape. Mevrouw onder de satijnen lakens en Jan met de pet onder de klamme vette lappen.

Maar de tijden zijn veranderd. Nu rijdt Jan ook in een Mercedes Benz en van mij mag hij, welja! Van Kooten en de Bie als de tegenpartij, zongen het al: geen gezeik, iedereen rijk. Hoewel dit een Utopia is, want als iedereen rijk is en voor zich kan laten werken, dan doet niemand meer wat en ligt de economie volkomen op zijn harige kont.

Het is overigens nog niet zo heel lang geleden dat mensen thuis geen kraanwater hadden om te drinken. Langs de rivieren, langs kanalen en singels stonden houten vaten die werden vol geschept met het (noem het even voor het gemak) slootwater. Middels een toevoeging werd het tot drinkwater gebombardeerd, maar gezond was het duidelijk niet. Ik heb dat zelf niet meegemaakt, doch wel dat zwembaden werden volgepompt met water uit de rivieren.

Derhalve zie je nu nog veel zwembaden (oude zwembaden) aan de rand van de rivier gestationeerd, zodat men toen (ik praat nu over mijn kinds jaren) het water uit de rivier zo het bassin in kon pompen. Goed, er zat wel eens een kikker bij of een vis, maar dat drukte onze pret niet.


De barones baadde in ezelinnen melk voor een zachte huid. Jan met de pet zwom in het water waar ook rioleringen in uitkwamen en derhalve de “oelen” dreven. Zo was dat in die tijd. Wij hadden helemaal geen tijd om ons druk te maken over of zwarte Piet, Jodenkoeken, of negerzoenen wel door de beugel konden. Wat dát betreft heeft de moderne tijd, ook veel zinloos gezeur met zich meegebracht. Vechtpartijen om een negerzoen, jodenkoek of een kinderfeestje. Voor dergelijke zeurkousen had men pek en veren in die tijd en een trap na…..