zondag 16 juli 2017

Luizenmoeders

Allemaal beestjes

Een vriend van me die op zee voer kwam thuis met schaamluis. Zoiets wekt schaamte op en aangezien hij dat weekeind jarig was, kocht ik een extra grote fles bou-bou
hondenshampoo. Dat zal um leren naar de dames van lichte zeden te gaan!

Over beestjes gesproken: ik was 11 jaar en werkelijk iedereen zat onder de luis in die dagen. Er heerste een plaag. Om zulks te voorkomen heb je in onze tijd zogenaamde luizenmoeders. Niet dat die een luizenleven hebben , doch het is hun taak de kinderen op scholen regelmatig na te kijken op het eventueel aanwezig zijn van dit ongedierte. Moeder vertelde dat in haar jeugd er twee oplossingen waren. 

Je hele hoofd werd kaalgeschoren of een nacht in de peterolie met je hoofd. Dan wond men een doek gedrenkt in peterolie om je hoofd en slapen maar. Dat meurde als een gek en je moest ook niet boven een kaars gaan staan want dan was je wel van je luizen af maar ook van je haar.
In mijn jeugd ontdekte pa dat je hoofd insmeren met groene zeep en een nacht laten trekken een zelfde effect had als de peterolie-kuur, enkel stonk het niet.
Dus mocht het u overkomen dat uw kind thuiskomt met luis, dan niet die dure op alcoholbasis zijnde middelen kopen maar gewoon het kinderkopje in de groene zeep en dan maar slapen.

En denk nu niet dat luis bij vieze mensen voorkomt. Luis houdt het meest van schone koppetjes. Dus wees nu ook weer niet te schoon. De Bijbel heeft er een aardige variant op in het boek Prediker: Wees daarom niet al te rechtvaardig en meet jezelf geen overdreven wijsheid. M.a.w. doe je best maar probeer nu niet het vroomste jongetje uit de klas te zijn en gebruik geen al te dure woorden die niemand snapt, want ook dat lijkt spiritueler dan het eigenlijk is. Op zijn Hollands: doe maar gewoon, dat is al zot genoeg….

Op de foto overigens geen luis maar een snuitkever….