maandag 24 juli 2017

Dronken in de kerk

Op de fiets naar de kerk in Langerak

Een lekker tochtje en prima te doen op een zomerse zondagochtend. Ooit moest het lopende van de kerk, maar die dwaling heeft men inmiddels afgeschud. Al kom je nu met een straaljager, dan is dat oké bij de Heer. Met de tijd meegaan, noemen we dat.
Op de dijk liep een oude man met een druppel onder zijn zinksnijder en een fietsbel op zijn wandelstok waarmede hij luid belde. Meende eerst met een ouderling van doen te hebben want de naam zegt het al: Oud(erling). Tegenwoordig kun je al ouderling worden als je net droog bent achter de flappers, maar als dat de opzet was had de Bijbel het wel over “jongelingen”.

De oude man op de dijk rook vervaarlijk naar schavuitenwater en had duidelijk te veel jajem achter de huig, waardoor hij lalde met dikke tong. Als je “mazzel” hebt, schuift zo’n onder invloed zijnde man de kerk binnen en verstoord de dienst. Wat er dan gebeurt, is meestal ehhh, niets. Men weet er simpelweg geen raad mee. Ouderlingen en jongelingen kijken elkander aan en ook de voorganger staart in de verte hopende dat er een engel verschijnt die orde op zaken stelt of nog handiger dat de kerkvloer zich even opent en de man wegwerkt, maar helaas.

In Gouderak maakte ik het mee dat er een man onder invloed van vluchtige stoffen uit Schiedam een dansje maakte onder de preekstoel terwijl de dominee door preekte. Pas toen de dronkaard op schoot kroop bij een weduwe met veel vlees, werd het te dol en de man op de schouders der ouderlingen de kerk uitgedragen, waarna hij nog een kwartier als Fred Flintstone op de kerkdeur bleef bonzen.

Maar we waren net bij de passage aangekomen waar de Heer zegt: ”Dan wordt de deur gesloten en zult u vergeefs proberen binnen te komen. U zult schreeuwen en jammeren, maar Ik zal zeggen: Ik ken u niet…..