maandag 31 juli 2017

Kruizenruikers


Een keer per jaar hebben we weer dieren. Nou ja, als de buren een weekje op vakantie gaan dan. Even de kippen, de geiten, de poes en niet te vergeten de herdershond. Een grote dame die gaarne aan van alles snuffelt.


Honden hebben wel ogen doch zien met hun reukvermogen. Daarom doen sommige honden niets liever dan direct in je kruis duiken (de herder gelukkig niet). En aan vlaggen (urinesporen) en andere zaken snuffelen, dat je denkt: wat geurt daar in het struikgewas.

Als je de hond zo bezig ziet denk je wel eens: stel dat mensen zo de wereld zouden beschouwen. Niet met onze ogen doch met onze neus. Het zou er wellicht beter op worden. Niet meer dat vergelijken van hoe groot is de auto van de buren? Hoe mooi wonen ze? 
Hoe lekker is de buurman of buurvrouw? Hoewel het in het kruis duiken van personen die je aanspreken wellicht ethisch niet verantwoord is en ook kerkelijk bezien zal het zonder twijfel tot de “gij zult niet” behoren.  

Doch als het bij ruiken blijft ,lijkt me dat toch winst. Goed, als je elke keer het toilet in duikt om te gaan ruiken aan geursporen en die met elkaar gaat vergelijken, is dat een vreemde gewoonte in onze ogen.

Doch mensen meten elkaar wel af aan: kom af, geld, schoonheid, luxe, macht, spiritueel zijn, bezit, hoe groot is de auto van de buren, waarheen gaan ze op vakantie, naar welke kerk gaan ze, enfin de lijst is ellenlang. Nee, dat is lekker normaal!


Als ik er over nadenkt, is dat volgen en vergelijken van geursporen en dat gesnuffel in kruizen welllicht van een lieflijker orde dan wat de massa nu als normaal gedrag aan de dag plaatst. Ik kan me vergissen…..