woensdag 31 juli 2013

Een vriend vertelde over Wilkin van der "Kramp"

En daar kwam meneer Wilkin v/d Kamp de zaal binnen met in zijn kielzog een groepje mensen dat gaarne speelt en valt in de geest (bewust met kleine letter).
Hij had een glimlach op zijn gezicht die pijn leek te doen.
Hij sprak en mensen bezweken onder Wilkin’s heerlijkheid.
Toen hij vertrok begonnen de geluiden die nooit gehoord waren. Het klonk als: de gemeente hier staat onze groei in de weg en wij worden hier afgeremd in de gemeente.

Zeer snel greep het vuur van de verdeeldheid om zich heen en de voorganger werd aan de kant gezet. Ook de oudsten moesten het ontgelden. Alles voor groei in je persoonlijk geestelijk leven! Het ging allang niet meer over: wat kan ik voor de gemeente betekenen. Oh neen het was nu: wat kan de gemeente voor mij betekenen. 
De nieuwe kerk was snel opgericht en natuurlijk barst het van Gods zegen. Iedereen danst, valt, huppelt of doet iets anders gezelligs in de geest.
De andere gemeente bleef gebroken achter. Moesten ze de groei maar niet in de weg staan!
In mijn hoofd spookten de woorden: de een neemt de ander uitnemender dan zichzelf. Maar ja, anno 2013 geldt dat niet meer blijkbaar.

Leve de brengers van het “goede nieuws.” Maar besef wel dat het eigenlijk "ander nieuws" is.

P.s spellingcontrole wil de naam van Wilkin steeds wijzigen in “wielklem”. Dat zegt toch eigenlijk al genoeg!

12 opmerkingen:

 1. 'Lachen verplicht'.. En als lachen verplicht wordt gaat dat vanzelf pijn doen dunkt me. Bij mij maakt ie er "Viking" van ;)
  Dansen en huppelen in de verse vernieuwende vol van van de geest zijnde gezegende gemeente komt erg bekend voor... Maar dat gejuich en gelach, gehoepel en gepoepel, het doet mij niets. Ach ja, ieder zijn ding hè..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weet je waar ik zo bang van ben Hans? Dat er mensen de gemeenten zijn binnengekropen die een evangelie brengen dat geen evangelie is. Dat de christelijke media zo sensatiegeil is geworden en figuranten in het spotlicht zet die scheuring veroorzaken en ten diepste slechts een aura van heiligheid om zich heen hebben. Erbinnen woont een eng mannetje dat aanhang zoekt en krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Daar ben ik ook bang voor Peter, en het is wel zeker ook, helaas..
  Bij deze lieden gaat het veel te vaak over geestelijk succes; "overwinning", "bevrijding", "genezing", "vreugde". Ze lachen zich rot, ehh gezond. Het spijt mij dit publiekelijk mede te delen, maar ik geloof daar geen ene mallemoer van.. Een volgeling van Jezus doet zijn best, valt keer op keer, struikelt en moet telkens weer de strijd winnen van de depressiviteit van dit leven. Maar deze figuranten komen met een evangelie dat ons moet doen geloven dat je ìn Christus een overwinnend leven mag claimen. Ze vergissen zich. Met Jezus zullen wij inderdaad winnen van het leven... Maar enkel door elkander lief te hebben, leed te delen en vooral te sterven aan ons zelf. Elke dag een beetje meer. Dat is andere koek........
  "Hé Martin Koorntra! Hoe is nu het met je?! Wanneer kom je mij nu eens genezen man!!! Breng eens in praktijk wat je zelf wenst te geloven. Het gebed van de gelovige zal de zieke toch genezen? Waar blijf je? je woont bij me om de hoek!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja Hans er is een groep mensen die alleen maar voor de wonderen Jezus lijken te willen volgen. Ze spreken altijd over dergelijke gaven, krachten en tekenen alsof dit het hot item betreft. De bijbel leert echter anders. Het gaat niet om de tekenen en wonderen, die er ten diepste zijn voor de ongelovigen opdat ze geen excuus hebben om Jezus niet te willen volgen.
  De bijbel leert dat de ware boom herkend wordt aan de vrucht. Liefde, trouw, blijdschap, zachtmoedigheid, etc. Ik verklaar met nadruk dat het wonderzoekende evangelie, niet het bijbelse evangelie is!
  Wij moeten niet de krenten uit de christelijke pap willen vissen. Dat doen kinderen. En wat zijn er veel kinderen binnen de kerken. Ze doen vaak nog hooghartig ook, alsof ze iets hebben dat jij niet bezit. Wel laat ik het dan zo stellen: als de vrucht van wat zij bezitten gemeentescheuring is, dan walg ik van wat ze menen te bezitten. Bekeer je van deze verkeerde weg en ga je medemens liefhebben in plaats van dit soort geneuzel…

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die verklaring hebben we dan beide vandaag met nadruk ondertekend ;)
  "wonderzoekende evangelie, is niet het bijbelse evangelie!"
  Voor genezing bidden is bijbels, maar er een verslavende hobby van maken is gekkigheid. En kleurenfolders drukken van de geslaagde genezingen is kolder. Of concreter: te hooghartig voor woorden..
  Het is de hoogste tijd dat deze vorm van 'evangelie' bedrijven stopt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is een teken van de tijd helaas Hans. Zal ik nog wel echt geloof vinden als Ik terug kom? Dat waren zoals je weet Jezus woorden.
  Geloof heeft in die zin niets te maken met je gevoel,of het lekker voelt, of je een lekker gevoel krijgt bij het soaken of bij het blessen of weet ik wat ze bedenken. De bijbel zegt dat waarachtig geloof omzien naar weduwen en wezen is. Anders gezegd: weest elkander tot steun, help de behoeftigen, en ja bid ook voor elkaar maar niet zoals je al aangeeft als een hang naar ongezonde, beweging van Gods hand in de vorm van wonderen. Ik prijs God dat Hij in Zijn Zoon de beste beweging maakte die er ooit gemaakt is. Hij stak Zijn hand vanaf het kruis de wereld in om haar te redden.
  Laten we zo bezig zijn en dat kinderachtige geleuter en die hang naar sensatie vergeten...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij zijn eens bij zo'n bijeenkomst geweest van deze meneer (puur om te zien hoe het er daar aan toe gaat). Een heel groot gedeelte van wat deze van der Kamp vertelde, kon ik onderschrijven....het zat bijbels goed in elkaar. Maar op een gegeven moment zijn we afgehaakt.... Verhalen dat alle christenen vrij móéten zijn van banden en bindingen en verhalen dat christenen niet ziek hoeven te zijn en dat je maar voor je hoefde te laten bidden en het zou verdwijnen.....
  Er werd opgeroepen dat iedereen iemand in de zaal op zou zoeken om mee te bidden en wat deze persoon ook zou mankeren, het zou verdwijnen. Rob en ik zaten helemaal vooraan, Rob in een speciale stoel vanwege zijn handicap..... En, kwam er iemand naar ons toe om met ons te bidden? Nee, niemand!! Onvoorstelbaar is dit.....gebroken en verdrietig voel je je na zoiets..... Was het té zichtbaar dat Rob iets mankeert dat met een afgedwongen gebed niet verdwijnt?? Om ons heen vielen mensen met bosjes neer, ze schreeuwden en schopten om zich heen, ze begonnen te stuiptrekken..... Begrijp me goed: ik onderschat demonische bezetenheid zeer zeker niet en ik geloof ook echt dat demonen door gebed in Jezus naam zullen moeten verdwijnen.... Maar ik geloof niet in gedwongen gebed en in de onzin dat geen enkele christen ziek hoeft te zijn. Gebeden waarin God op een dwingende wijze verzocht wordt om iemand te genezen, zijn voor mij geen oprechte gebeden. Mag je dan niet vragen om genezing? Ja, dat mag, maar God bepaalt of iemand geneest, niet wij!! En met alle respect: echte genezingen vinden zelden plaats, niet bij tientallen of honderden tegelijk......tenminste, ik heb dat nog nooit meegemaakt!!
  In onze gemeente zijn een aantal leden die helemaal weglopen met deze meneer van der Kamp en wat heeft dat gebracht?: verdeeldheid!! Ik denk dat als iets écht van God komt, dat het dan geen verdeeldheid brengt, maar juist rust en vrede......

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Poeh, mannen broeders, met interesse heb ik jullie 'gesprek' gevolgd. Vanuit de traditionele kerk ben ik overgewaaid naar de pinkster/evangelische hoek. Jawel, ik heb persoonlijk meegewerkt aan de Koornstra-genezingscampagnes indertijd (Waarom zijn naam voorop stond heb ik nooit begrepen). Zeker heb ik enkele bijzondere wonderen gezien. Maar mijn hart ging uit naar de grote massa die niet genezen werd. Enkele jaren terug hoorde in Wilkin voor de eerste keer en werd ik echt bemoedigd door het eenvoudige woord dat hij bracht. Ik durf niet teveel te oordelen, maar soms ben ik bang dat het met het toenemen van de roem in gelijke mate verkeerd gaat (soory dat ik voorzichtig blijf). Mensen verwachten het gelijk van de betreffende prediker die vervolgens moet gaan voldoen aan die verwachtingen? En uiteindelijk raken mensen teleurgesteld. Laten we maar vasthouden aan de aloude boodschap 'Christus en dien gekruisigd'. Hij heeft ons gezocht en wil ons dragen, ook als we de weg die we gaan moeten niet altijd begrijpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja Jose en jullie hadden al een portie gehad bij Janneman in Leiderdorp waar je min of meer op een zelfde wijze af werd gescheept. Weet dat wij elke dag bidden voor jullie. Niet om genezing, maar we brengen jullie net als onszelf bij God en laten het in Zijn handen. Tot nog toe lijkt er misschien weinig gebeurt, maar jullie vormen geweldige getuigen van de waarheid en blijven staan waar anderen vallen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Peter en Paula, dank je...... Híer word ik nou ontroerd van, dít bemoedigt mij: een broeder en zuster die ons dagelijks opdragen in gebed.... Jullie gebed is zó waardevol, ik ontleen er kracht uit....het is me waardevoller dan in een volle zaal te zitten waar van der Kamp dingen verkondigt waar ik niks mee kan....óntmoedigt word je daarvan....

   Verwijderen
 10. Ron ik voeg verder niets toe aan wat ik reeds schreef. Niemand behoeft van mij te voldoen aan mijn verwachtingen enkel, roep ze dan ook niet af over de mens om hen vervolgens met lege handen te laten staan of erger, gemeenten te laten scheuren. Ik begrijp de voorzichtigheid die jij hierin wil volgen, maar vergeet in dit alles niet dat ook jij geroepen bent om valse leraars te ontmaskeren. De massa is in mijn beleven te voorzichtig, te begripvol, te lief en vaak te laks en te bang om de nek uit te steken... Ik ben er klaar mee die brullende, hooghartige, ijdele mannetjes, ze komen maar.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Precies Ron, "'Christus en dien gekruisigd", dat is dan ook het belangrijkste dat ik mis bij de Wilkin's en Koornstra's van deze eeuw... Waar is het oprechte Evangelie gebleven? Waarom zoveel toneelspel? Want dat is het gewoon; een toneelspelletjes. Eén ding weet ik zeker; de levende heilige God laat zich nooit en te nimmer voor de gek houden.
  Vrees dat de komende 10 jaar vele teleurgesteld afdruipen. Hype voorbij. Leegte er voor in de plaats.
  Nee mensen, enkel Christus kan ons hart vullen. Of dat nu een ziek zwak hart is die op het punt staat het te begeven, of een jong sterk hart. Eens maakt Hij àlle dingen nieuw!! Ook ons lichaam........ Waarom dan zo'n focus op ons lichaam? Dat zijn leugens.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.