vrijdag 26 juli 2013

Kunnen wij God bidden om mooi weer?

Zomaar een vraag die mij werd gesteld? Wat antwoord je op zo’n vraag te midden van een wereld in doodsnood?
Het lijkt een beetje op te midden van een in de brand staande woning, vader te vragen of hij je haartjes wil wassen?
Toch wordt er veel zo gebeden. Heer mag ik een fijne vakantie? Heer mag ik een zonnige dag? Heer mag ik…
Is dat dan zo fout? Neen! Maar wij moeten wel beseffen dat het vaak om “ik gerichte” kinderachtige gebeden gaat. Kunnen we onze tijd niet beter besteden aan gebeden die hout snijden? Ik meen van wel. Iemand die bidt voor een fijne vakantie maar niet voor zijn buren en de kinderen in de straat waar hij/zij woont, is een tamelijk egoïstische bidder.
Iemand sprak er ooit schande van dat ik nooit naar de dankdag of biddag voor gewas en arbeid ga. “Hoe kan jij als christen daar niet aan meedoen, waren zijn woorden.”
Toen ik hem wees op mijn dagelijks meermalen bidden voor alle mensen, de zieken, de familie, de vrienden, de situatie in de wereld en als laatste ook voor hem en zijn zieke vrouw en hem vroeg of hij ook wel eens voor mij een gebed opzond, werd het stil.
Want neen, daar deed hij niet aan en wilde er ook niet aan beginnen. De traditie was voor hem de mijlpaal en hoe zielig is dat eigenlijk! Om kort te gaan, je mag God om mooi weer bidden, maar volwassen christenen denken hierbij ook aan de boeren die op dat zelfde moment om regen bidden….. 

6 opmerkingen:

 1. Precies Peter. Zei het van de week nog tegen iemand: 2 km. verderop bidt de boer om regen. Tja. Je zult God maar zijn, en al die gebeden aanhoren....
  Als kind mag je zo ongeveer overal voor en om bidden, daar ben je kind voor.. Het is niet verboden dunkt me, maar wanneer wij als volwassenen gaan bidden voor een zonnige dag zijn we geestelijk op niveau 'ik-wil-dit-ik-wil-dat belandt, niet? Het spijt wanneer dit hard overkomt maar ik geloof er niet in.

  ps.: De reumapijn vreet nu mijn onderbenen/voeten en onderarmen/handen op. Kan nu nauwelijks lopen of armen optillen/iets vastpakken. Denk aan mij in je gebeden ajb..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Marcus 14:36: en Hij zeide: Abba, Vader, alles is U mogelijk, neem deze beker van Mij weg. Doch niet wat Ik wil, maar wat Gij wilt. Naar aanleiding van o.a. deze tekst ben ik in de loop der jaren dat ik nu een volgeling van Jezus ben, gaan proberen om dit te doen. Proberen te doorgronden wat God's wil is, wat er op Zíjn hart is, in plaats van wat er op mijn hart is...... Dat is moeilijk, vooral als je door diepe dalen gaat...... Vaak zijn mijn wensen zo anders als wat God kennelijk voor mij voor ogen heeft. Waar het uiteindelijk op neer komt, is VERTROUWEN. Vertrouwen op God's wijsheid, Zijn onpeilbare wijsheid en liefde, Zijn rechtvaardigheid, Zijn alomtegenwoordigheid in iedere situatie. Ik vind het best wel moeilijk om in een paar zinnen weer te geven wat er met je gebed gebeurt als je dát voorop stelt, datgene zien te ontdekken wat God's diepste verlangen is voor jóu.....een proces van járen, door diepe dalen en hemelhoge vreugde heen.....
  Ik hoop dat ik een beetje duidelijk overkom, een beetje kan duidelijk maken wat ik hier bedoel.
  En betekent dit alles dan dat je niet mag vragen om zonneschijn, om de pracht van bloeiende bloemen in het voorjaar, om de ontzagwekkende schoonheid van een regenboog na een regenbui?? Ja, natuurlijk mag dat, God weet allang waar je naar verlangt, dus waarom het niet uitspreken naar hem?
  Maar bovenal geldt voor mij: proberen te bidden om datgene waar God's hart naar uitgaat......

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat ons brengt op de vraag of Gods wil altijd gebeurt op aarde?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Da's een moeilijke Peter. Er gebeurt zoveel hier op aarde: mensen worden ziek, kinderen overlijden, vrouwen worden verkracht, het ene volk slaat het andere volk de hersens in, dat ik me niet kan voorstellen dat dat naar God's wil is.
  Het is onmogelijk om God te willen verklaren met onze menselijke logica. Ik weet alleen dat ik Hem vertrouw, ook al begrijp ik Hem niet. Deze wereld is door Hem overgegeven aan satan. De mensen hebben God de rug toegekeerd. Deze 2 zaken zorgen er voor dat er heel veel gebeurt dat niet naar God's wil is, maar Hij weet ervan....Hij weet van elk verdriet, elke vreugde, elke traan, elke lach..... Snap ik het? Nee! Vertrouw ik Hem? Ja!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik las gister nog een stukje over een zekere stroming die zich zwaar wenst te noemen die meent dat alles wat op aarde gebeurt naar Gods wil is. De bijbel leer ons echter dat er heel veel op aarde gebeurt zeer zeker niet naar Gods wil is. Wij bidden en plaatsen ons leven in vertrouwen in Zijn handen en toch overkomt ook ons ziekte en uiteindelijk de dood. Derhalve meen ik dat Gods beloften wel waar zijn, maar dat we verder moeten zien dan onze neus lang is. Al het lijden van deze tijd weegt niet op tegenover de heerlijkheid die ooit over ons geopenbaard zal worden. Gods beloften tillen ons over de muur van het tijdelijke heen en pas dan worden ze volkomen vervuld...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat kijk ik uit naar de vervulling van die belofte!! Ik ben echt niet levensmoe, maar soms wel héél moe van alles waar ik hier mee moet 'dealen', dat ik intens kan verlangen naar de eeuwigheid bij mijn Heer!

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.