maandag 1 juli 2013

Muziek is emotie

Als je na jaren weer eens geconfronteerd wordt met de artiest, de popgroep of de band die de muziek speelde toen jij nog onder de noemer “jeugd” viel, gebeurt er iets vreemds.
Of eigenlijk is het in het geheel niet vreemd dat je tot tranen geroerd kan worden door zoiets.
De muziek neemt je mee naar de jaren die nu je een mens van middelbare leeftijd of ouder bent geworden, ver achter je liggen. Ze zetten alle luikjes van je herinneringen wijd open. Je liefde, je pijn, je moeite, je dromen, alle dingen die niet zijn gegaan als jij hoopte en nu besef je plotseling dat het leven een damp is.
Nog even dan zal ook jij niet meer op deze aarde zijn en zijn herinneringen aan wie jij was, het weinige dat hier rest en ook die zullen ooit vergeten worden.
Wat heeft het leven eigenlijk voor zin als er geen vervolg is? Is het leven dan niet een kortstondig opbloeien, verwelken en vergaan? Als er geen vervolg gevonden wordt dan is het leven de pijnlijkste grap die ooit is gemaak!

6 opmerkingen:

 1. We worden (gelukkig) oud....
  Mijn eerste single was van Gerry Glitter
  "Rock en Roll". A kantje met zang, B kantje instrumentaal....zucht.
  Grts Irene

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De jaren 80 is van mijn jeugd. Ik kan nog steeds kippevel krijgen van 'every little thing she does is magic' van the police. Volgens mijn herinnering de eerste single die ik had.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De mens wordt geboren, groeit, leert, leeft en dan na tachtig jaar heb je een boel levenswijsheid vergaart en dan boem: weg. Alles voor niets. Dat zou zo volkomen zinloos zijn....

  Gelukkig weten we beter. We zitten op school. De levensschool.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat ons op de volgende interessante gedachte brengt: Nemen wij onze levenslessen mee naar het hiernamaals of wordt de harde schijf gewist?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik hoop dat het slechte gewist wordt en het goede bewaard.
  Voor mij persoonlijk zijn de liedjes van Jim Reeves pure nostalgie.
  Maar ik luister ze zelden,slechts een enkele keer, want ik wil ze mooi blíjven vinden. Ik bewaar ze zuinig, op vinyl allemaal!
  Straks moeten (willen) we dat alles achterlaten, want niets is te vergelijken met de hemelse muziek die we dan te horen krijgen (en meezingen of -spelen).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oude foto's, geuren en geluiden zetten soms zo maar een deurtje open naar een gebeurtenis uit het verleden. Nou schijnt de éen wat meer nostalgisch dan de ander in elkaar te zitten, maar er komen bij iedereen genoeg flashbacks naar andere tijden voor.
  Je moet er niet aan denken dat het allemaal zinloos is geweest, en het verbaast me dat ongelovige mensen zich daar zomaar bij neerleggen.
  Emoties zijn zieleroerselen, dus je zou verwachten dat je de levenslessen meeneemt. Dan is de volgende vraag nog met welke gevoelens je daar aan terugdenkt..
  Ton

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.