maandag 1 juli 2013

Israël en kanker

Alleen bij ons in de straat zeven mensen kanker. Hetgeen te denken geeft. Ik herinner mij nog heel goed de eerste keer dat ik de naam van deze ziekte hoorde.
Het was toen ik in de eerste klas van de lagere school zat. De vader van een vriendje had het en ik begreep niet dat het ziekenhuis er niets (in zijn geval) aan kon doen.
Je hoort wel eens mensen zeggen:”vroeger hadden de mensen het ook, maar men wist toen niet wat het was waar ze aan stierven.”
Weet je: ik geloof er niets van! Ik ben zo bang dat wij een wereld hebben gecreëerd die zo gericht is op geld en winst maken, dat wij alles “slikken” wat men ons voorschotelt als het maar smaakt.
Ons voedsel is vergeven van de stoffen die er niet in thuishoren. Ons drinkwater van hormonen en medicijnen waar de waterleidingmaatschappij ook mee zit, omdat ze al die rommel er zo lastig uitkrijgen. Van het zakdoekje waarin we onze neus snuiten, tot het stukje papier waar we onze kont mee afvegen zit vol chemicaliën. We besprenkelen ons met parfum, deodorant en allerhande geurtjes. We poetsen onze tanden met een in de farmaceutische industrie geproduceerde pasta, wassen onze haren met een zeepje dat uit dezelfde fabriek komt en smeren onze huid vol smeersels waarvan ook niemand de uitwerking op lange termijn kent.
Onze frisdranken vol kunstmatige zoetstoffen, onze boter vervangen door een of ander kunstmatig goedje, de conserven vol stoffen die het lang houdbaar maken, het brood vol vershouders, onze zuurstof vol uitlaatgas ach de lijst is te lang voor woorden.
In Israël waar men zich nog aan de spijswetten van God houdt, schijnen bepaalde vormen van kanker, sporadisch voor te komen. Wat leert ons dat?

3 opmerkingen:

 1. Dat we weer onder de wet moeten leven? Toevallig hadden we het er vandaag op school over dat bij nonnen nauwelijks baarmoederhalskanker voorkomt en bij monniken prostaatkanker. We zijn dus gemaakt om voort te planten, maar blijkbaar is het heel kankerverwekkend allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het je houden aan zekere voorschriften wat goed voor je is als het om eten gaat heeft in mijn beleven weinig wettisch enkel een handreiking naar een gezond leven. Ik denk niet dat de voortplanting als kankerverwekkend moet worden gezien, want daarmee zouden we de Schepper de schuld geven. Als we dan al zouden kijken naar een schuldige zouden we een betere noemer bij de kop hebben als we naar de hormonale voorbehoedsmiddelen moeten kijken....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk, dat we veel ziekten en ongemakken kunnen voorkomen, als we met zijn allen geen, of in elk geval veel minder knutselvoedsel zouden eten. Dus geenkant en klaar, geen margarine, wel boter, geen Dr Oet..... baksels, maar lekker zelf alles maken. Minder suiker, geen light producten....zo kan ik nog wel even doorgaan. We schijnen trouwens dikker te worden van suikers en lightproducten, als van eerlijke vetten zoals boter en goede olie.
  Wat betreft. Baarmoederhalskanker: ook bij de vrouwen van besneden mannen komt dit veel minder voor, omdat een besneden man zijn edele deel beter schoon kan houden. Jaren geleden hebik een boekje gehad over "ziektes die ken kan voorkomen". Het ging over god's wetten, spijswetten, maar ook bijvoorbeeld over besnijdenis. En dat in het licht van de huidige wetenschap die wetten absoluut zinnig zijn. Heel interessant, weet jammer genoeg niet meer hoe het heette en wie de schrijver was.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.