zondag 14 juli 2013

De teloorgang van het stille getuigenis


Ooit gingen de
kerkgangers massaal te voet ter kerke. Lange rijen  dames en meisjes flink “behoed” de mannen en jongens er stijfjes achter. Misschien werd er in die tijd door de onkerkelijke wat lacherig over gedaan, nochtans ging er een stil getuigenis uit van die twee maal per zondag ter kerke gaande rijen.

In onze dagen kruipt de massa in de heilige koeien en rijdt  onopgemerkt naar de samenkomst van hun keus. Is er bij een kerkgebouw geen parkeergelegenheid, dan sterft hij maar al te vaak  langzaam maar zeker uit.

We gaan voor makkelijk in deze tijd. De vooruitgang is niet te stoppen en je moet met je tijd mee! Maar hebben we ergens niet een wekelijks vaak vier maal per zondag stil getuigenis verloren, door het gemak wat de heilige koe (de auto) nu eenmaal verschaft?

5 opmerkingen:

 1. Ja, daar zit misschien wel wat in. Hoewel uiteindelijk onze hele levenswijze een getuigenis is / zou moeten zijn.
  En wij wonen 25 km van de kerk, ik neem toch maar de auto. Ik zou wel graag binnen fietsafstand willen wonen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mensen die zover van de "kerk" wonen hebben weinig keus, ja. Hoewel ons hele leven een getuigenis moet zijn, tja, mee eens en toch, in al de jaren dat ik heb mogen spreken voor groepen christenen was de vraag:"hoe kan ik getuigen?" Nooit van de lucht. Het blijkt toch niet zo eenvoudig te zijn in deze tijd om te laten zien dat je nog ergens in geloven wilt.

  Wij wonen 1 km van de kerk. Een zaligheid. Kan het iedereen aanraden want echt: het gras is bij de buren vaak toch niet veel groener.....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is niet omdat wij dichterbij geen geschikte kerk kunnen vinden. Mijn man is predikant met daarnaast een deeltijd gewone baan, en we wonen zo ongeveer halverwege zijn kantoor en het kerkgebouw. Het is niet ideaal, maar het is niet anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vraag mij wel eens af of het altijd gemakkelijk is met een predikant gehuwd te zijn? Bedoel, je moet van hot naar her gaan en dat lijkt mij voor een vrouw niet altijd tof.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nou, dat valt heel erg mee. De ene gemeente heeft zo'n 6 mensen in de dienst, de andere 15. In heb begin legden we veel kennismakingsbezoeken af en dan ging ik vaak mee. Vonden de mensen ook erg leuk. Veel vergaderingen zijn er ook niet 's avonds, hoewel we in september met een Christianity Explored curses hopen te beginnen, net zoiets als Alpha. Mijn man preekt elke maand 1 x in elke gemeente, en verder krijgen we veel gastpredikanten en 'gewone' mensen die voorgaan, van allerlei soorten kerkelijke achtergronden. Baptisten, methodisten, evangeliegemeente. Kom maar eens langs als je in de buurt bent.
  (Ten zuiden van Londen).

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.