zondag 30 juni 2013

Pilaren duwen in de Geest

In de sintjan in Gouda zat ik vanmorgen naar de grote pilaren te kijken die het imposante bouwwerk dragen.
Onmiddellijk dwaalden
mijn gedachten af naar de meest tot de jeugdige fantasie sprekende figuur uit het oude testament: Simson. Op de lagere school sprak de Godsdienstonderwijzer over deze enorm sterke, op een aan de anabole zijnde Bodybuilder gelijkende man, die 1000 filistijnen de hersens insloeg met een redelijke ezelskaak. Later toen Simson echt de beuk er in wilde zetten duwde hij twee soortgelijke in de Sintjan aanwezige pilaren omver, waardoor de Filistijnen inclusief hijzelf helemaal in de pan werden gehakt onder het vallend puin.

Pas later toen ik tot geloof gekomen was en het bijbelboek richteren er op nasloeg ontdekte ik een dwaling. We lezen namelijk van Simson dat de mensen vroegen:”Simson, waarom ben jij nou zo sterk?”
Als hij er uit heeft gezien als een enorme, op een stier gelijkende krachtpatser, was dit een vrij domme vraag. Het was immers duidelijk dat Simson in eigen kracht zo sterk was. Maar het is veel aannemelijker dat Simson een heel gewone man was als u en ik. Zijn buitengewone kracht zat niet in hemzelf, maar in de Heer die Hem tot dienst geroepen had.
Dezelfde Heer die u en mij ook tot eer van Zijn naam en dienst geroepen heeft. Hoe komt het dan toch dat wij christenen al moeite hebben om twee satéprikkers uit elkander te drukken? Vreemd dat veel zaken in de bijbel tot een of andere blessing zijn verworden. Men zegt in de Geest te bezwijken omdat er in het oude testament ook mensen niet konden blijven staan toen de Heer neerdaalde in Zijn tempel. Reden om op de grond te rollen en het: vallen in de Geest te noemen.” Van mij mogen ze! Maar zou het niet veel stoerder zijn om pilaren omver te duwen? Goed het kost je zo nu en dan een kerk, maar in deze tijd vol werkelozen, bouw je die zo weer op. Ik meen een nieuwe blessing te ontdekken. “Pilaartje duwen in de Geest.” Waarom niet?

6 opmerkingen:

 1. Hahahahah die Peter, ja ik zie het zo voor me, al die kerken die ineen storten omdat wij pilaren om gaan duwen in de Geest.
  Nou, laat ik de pilaren van mijn eigen leven, maar om gaan duwen hoor. Daar zijn genoeg dingen, om te beslechten. Maar dat komt goed, want met de kracht van de Heilige Geest, zijn wij door Jezus meer dan overwinnaars.
  Liefs
  Wil

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo is het maar net Wil, laan we de gebouwen maar laten voor wat ze zijn, we moeten tenslotte toch ergens samenkomen. Hoewel, als men er een moskee van wil maken, krijg ik toch weer de vreemde aandrang om pilaartje te gaan duwen....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou, geestelijk gezien is het nog niet zo'n gekke gedachte. Er moeten soms eerst wat tempels aan de kant voor een frisse wind. We zijn voor mensen vaak "die christenen' die op zondag in de kerk zitten. Maar als we de hele week De Kerk zijn, mogen van mij die gebouwen allemaal tegen de vlakte!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leve de openlucht diensten Mirjam!!! Een ding is zeker, als de kerkgebouwen tegen de vlakte zijn, blijft de zuivere kerk over...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Moeten we alleen wél die mooie foto's van schattige kerkjes van je missen;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed punt, kan je inderdaad zomaar overheen lezen. Geen Jerommeke, maar een man waaraan zelfs het nodige te schaven viel.
  Geen doorsnee man, met de nodige eigenwijze beslissingen, waar we ons als man ik kunnen herkennen.Daar heeft Henk Stoorvogel ook mooi over gesproken. Maar goed, af en toe een paar pilaartjes..
  Ton

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.