maandag 3 juni 2013

Waarom gemeenten stuk gaan

Wat gaat er nu precies mis bij gemeenten als van Jan Zijlstra? Ik denk dat buitenkerkelijken en zelfs veel christenen, daar geen enkel zicht op hebben.
Het is mede daarom, dat ik graag in een aantal stukjes uiteen wil zetten waar de schoen wringt.

Het eerste wat mij in al die jaren dat ik in dergelijke gemeenten heb mogen kerken en waarom in deze uiteindelijk verlaten heb, wil benoemen is het ontbreken van een gezond stuk bijbelkennis.
Men neemt te snel hetgeen door de voorganger wordt gezegd voor waarheid aan. Mensen met enige tegenspraak worden daar ook niet met open armen ontvangen. Meelopers zijn favoriet onder de uitspraak:”we moeten allemaal met onze gezichten dezelfde kant op.”
Alsof dat het criterium is voor gezond gemeente zijn.

Ik zeg het met enige terughoudendheid, want ik wens niemand te kwetsen, maar het gehalte aan theologische denkers is in een dergelijke gemeente niet bepaald rijk vertegenwoordigd.
Het zijn veelal de als los zand aan elkander hangende, gemakkelijk te manipuleren “christenen” die zich daar (voor een bepaalde tijd) thuis voelen. De genezingen die aldaar plaatsvinden sluiten ook elke onzekerheid af over het goed functioneren van de voorganger. God geneest op zijn (Jan in dit geval) vragen en dus staat God achter Jan, is de gedachte. Op deze wijze worden (zogenaamde of echte) wonderen als verzekering gebruikt voor iemands bediening, maar wat als die wonderen vals zijn? Wie controleert dat? Wie heeft het op zich genomen om na te gaan of er werkelijk wonderen gebeuren?

15 opmerkingen:

 1. Ik, jaren terug naar een event geweest. Van te voren gebeden of de Heilige Geest mij inzicht wilde geven erover. Mij maakte Hij duidelijk dat ik daar niet moest zijn, maar ja spreek je dan anderen dan zijn die blijkbaar door dezelfde geest overtuigd dat het wél ok is. Wonderlijk;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hmm maar hoe maakte Hij je dat eigenlijk duidelijk dan? Ik geloof in die dingen hoor, dus bedoel het open en eerlijk maar voor de meelezers die zich misschien afvragen hoe maakt Gods Geest je nou zoiets duidelijk?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een aantal factoren:Een vrouw werd gewoon voor gek gezet, niet bepaald integer(zo zou Jezus nooit met mensen omgaan)dat dwingerige met dat mandje rondgaan voor je geld en dat blad wat je bij weggaan gewoon werd opgedrongen. De muziek was zo knetterhard dat ik de hele dag erop barstende hoofdpijn had. Ouders met kinderen die dan moeten wachten tot half 12, niet echt kindvriendelijk. Ik geloof in de kracht van gebed, maar wél op een integere manier! Wat mijn buurvrouw opviel, die niet gelovig is, was dat er zo veel nood is, daar stond ze van te kijken. Daar hebben we later nog een mooi gesprek(in een rustige setting)over gehad

   Verwijderen
  2. Heb soortgelijke ervaringen. Mocht ooit een keer mee met een vriend die maar bleef zeuren en vond een Jan die riep:"We gaan de Here een offer brengen en ik zet hier twee schalen neer en ik weet wie je bent en wat je kunt geven. Het moet een papieren offer zijn. IK had gelukkig net folders gelopen en wilde al het overschot in de schaal storten, maar Jannenman doelte op papiergeld.

   Er kwam een vrouw naar voren voor gebed en Jan riep:"Ga hier vooraan staan."
   De vrouw deed dat en Jan verdween de zaal in om met mensen te bidden.
   Hij riep naar de vrouw na 5 minuten:"wat mankeer je eigenlijk?"
   De vrouw stamelde dat ze zo,n last had van haar benen en rug zeker bij het staan."
   Jan ging weer verder en hij gaf haar tien minuten geen enkel vorm van aandacht. De vrouw stond daar maar en stond daar maar en ging even zitten op een van de lege stoelen van het gebedsteam dat altijd om Janneman heenstaat om mee te bidden en te bléren richting God.
   Jan zag dat ze was gaan zitten en schreeuwde:"Mens ik heb je toch gezegd daar te blijven staan, alleen op die plek zal je genezing ontvangen."

   Ik dacht: het zal je moeder maar zijn die zo te kijk gezet word.

   Een andere keer riep een gastspreker dat het de Joden hun eigen schuld was dat ze massaal naar de gaskamer werden gestuurd. Hadden ze de Heer maar niet moeten kruisigen.
   "Mag ik daarop uw amen horen?" Jan knikte naar de zaal die:"Amen riep."

   Toen besloot ik nooit meer een voet te zetten in deze gemeente waar wonderen gebeuren en altijd genezingen zouden plaatsvinden. Sterker nog: ik wil in het geheel niets maar dan ook niets met de god van Jan te maken hebben omdat de Here zoals wij Hem mogen kennen met (en jij schreef het al) met respect met Zijn schepsel omgaat en hem of haar nooit voor schud zet.
   Ik vind Jan derhalve niet stoer, maar een boerenpummel die ik nog niet tussen het ochtendvoer zou willen vinden....

   Verwijderen
 3. Jan Zijlstra was ook eens hier in Ede. Ik was net christen en was erg benieuwd. Alhoewel er in die dienst niemand werd genezen( ik heb er in ieder geval niets over gehoord) vond ik het toch een mooie dienst. Mijn oom en nichtje waren er ook. Zij vonden het niets. En een vriendin van mij vond het ook niets. Haha. Vreemd hoe we allemaal iets anders ervaren. Ik ken de goede man verder niet, maar ik vind het wel stoer dat hij wel probeert om te genezen. Jezus zelf zei dat zijn volgelingen dat kunnen in Zijn naam.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En weer wordt deze profeet en man Gods door jullie in discredit gebracht. Waarom toch vraag ik mij keer op keer af?
  Vele hebben hun zielenheil en genezing gevonden onder de handen van deze apostel. Dat hij uit zijn eigen gemeente wordt gezet geeft enkel aan dat hij gelijkt op de Here Jezus die ook door de Zijne niet werd erkend en herkend.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jan als Heer! Wel, dan wil ik niet eens naar de hemel!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lijken op de Heer is toch heel iets anders, volgens mij is dat toch wat velen van ons willen ,meer lijken op Jezus?
   Dat is niet hetzelfde als Jezus zijn, dat heb ik niet kunnen lezen in Maarten zijn stukje.

   Wat Jan Zijlstra betreft, wie zijn wij om over hem te oordelen? Volgens mij kan de Heer dat zelf wel.

   Tenzij de Heilige Geest jou inzicht heeft gegegeven om te oordelen over Jan Zijlstra en hoe de problemen binnen zijn kerk zijn ontstaan? Naar mijn idee zal niemand daar ooit precies achter komen, we zijn allemaal mensen, niemand van ons is perfect, alleen de Heer. En als iemand het idee heeft dat Jan Zijlstra niet oke is, ga er dan gewoon niet heen en wie er wel heen wil, ga zelf kijken wat je ervan vind. In de bijbel staat dat God geneest, daar mag je om bidden en naar verlangen.

   “Genees de zieken en zeg tegen de mensen:
   Het koninkrijk van God is dicht bij u.”
   (Lukas 10:9)

   “Ik zeg u, wie in Mij gelooft, de werken, die Ik doe,
   zal hij ook doen, en grotere nog dan deze,
   want Ik ga tot de Vader.”
   (Johannes 14:12)


   Ik denk dan: Laat het oordelen maar aan de Heer over.

   Gr. Pietsje

   Verwijderen
  2. Ik denk dat ik snel eens een stukje moet schrijven over het verschil tussen beoordelen en veroordelen. Dat eerste worden wij namelijk elke dag toe opgeroepen. Onszelf en ook anderen. Anders zouden we blinden blijven die blinden volgen.
   Dat laatste (veroordelen) is zoals je zegt aan de Heer.

   Ik nodig jou en al die mensen die de genoemde bijbelteksten in praktijk wensen te brengen uit om met mij mee te gaan naar een van de ziekenhuizen vol kinderen met kanker.
   Even geen woorden maar daden. Als dat dan niet blijkt te lukken, wees dan in ieder geval in staat om de eigen interpretatie te beoordelen op haar juistheid en zo nodig bij te schaven... Wat Jan betreft beoordeel ik hem op zijn woorden en daden, en dat is bijbels gezien ook jou opdracht. Of volg jij iedereen die de naam van Jezus gebruikt?

   Verwijderen
  3. Volgens mij zei ik, laat het oordelen maar aan de Heer over, zo denk ik erover.
   Eigenlijk zeg jij dat er in de bijbel dingen staan (de teksten die ik noemde) die niet waar zijn. Is ziekte niet iets wat veroorzaakt is door de zondeval?
   Waarom de een wel wordt genezen en de ander niet, geen idee, maar niemand kan mij overtuigen dat de Heer niet nog steeds geneest, net zoals hij altijd bij ons is, ook al heb je kanker. God is altijd aanwezig!

   gr. Pietsje

   Verwijderen
  4. DIt is dus een verkeerde beoordeling van mijn antwoord. Geeft niet komt bij de beste voor. Nergens zeg ik namelijk dat er dingen in de bijbel staan die niet waar zijn, dat zijn dus jouw woorden.

   Ten tweede zegt niemand dat het oordelen niet aan de Heer zou moeten worden overgelaten.
   Het beoordelen echter (als ik al schreef) is onderdeel van ieder christen ook van jou bestaan.

   Dat de een wel en de ander niet wordt genezen is ook een verkeerde beoordeling.
   Cijfers leren dat 99% niet geneest, dus te stellen: de een wel en de ander niet is ronduit een verkeerde.
   De meesten niet en heel erg weinig wel, is hoe het statistisch blijkt te zijn,

   Er is ook niemand op uit om de gedachte dat de Heer soms om Zijn grote reden nog altijd genezen zal op losse schroeven te zetten (ook daarin beoordeel je woorden helaas verkeerd).

   Dat Hij overal aanwezig is, blijft een bijbelse waarheid. Gelukkig wel.

   gr. Peetsje....

   Verwijderen
 6. @Maarten

  Er zijn geen apostelen en profeten meer in deze tijd..Kwalificaties van een apostel:

  A. De kwalificaties van een nieuwe apostel, gesteld in Handelingen:
  “Het is dus nodig dat een van de mannen die met ons omgegaan zijn gedurende heel de tijd dat de Heere Jezus onder ons in- en uitging, vanaf de doop van Johannes tot op de dag waarop Hij van ons opgenomen werd, met ons getuige wordt van Zijn opstanding. En zij stelden een tweetal: Jozef, die Barsabas heette, die ook Justus genoemd werd, en Matthias” (Hd 1:21-23).
  Dus:
  1. Een nieuwe apostel moest Jezus gevolgd hebben vanaf Zijn doop tot Zijn hemelvaart (Hd 1:21-22a).
  2. Een nieuwe apostel moest een getuige zijn van Jezus’ opstanding (Hd 1:22b).
  3. Een nieuwe apostel moest een man zijn (Hd 1:21a, 23)

  Grtz Henri


  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat is toch wel bizar, wat je daar beschrijft Peter.
  Als dat zo is wil ik eigenlijk ook niets met zo'n gemeente te maken hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja chris is heb ook niets tegen mensen die vinden dat wij anderen nog altijd in de naam van de Heer kunnen genezen, zolang ze dat ook daadwerkelijk doen. Niet 99% werkelijk zieken naar huis sturen en in het onzekere laten en die 1% vage oncontroleerbare klachten van mensen die zeggen genezen te zijn, brengen als de vervulling van Jezus opdracht want in alle gevallen genas Jezus "allen" die een beroep op Hem deden.
   Geen mens uitgezonderd. Als mensen dan zo overtuigd willen zijn dat wij groter wonderen dan Hij kunnen verrichten, toe genees dan die andere 99% ook die een beroep op Jezus doen...

   Verwijderen
 8. maar profetieën, zij zullen afgedaan hebben;
  tongen, zij zullen verstommen;
  kennis, zij zal afgedaan hebben.
  9 Want onvolkomen is ons kennen en onvolkomen ons profeteren.
  10 Doch, als het volmaakte komt, zal het onvolkomene afgedaan hebben.

  Tot zover de bijbel.
  Profetie (en dus profeten) zullen pas afgedaan hebben als de volmaakte komt. Jezus is nog niet gekomen dus het ambt van profeet zowel het profeteren is nog immer geldig.

  Wat het woord apostel betreft het volgende, hij staat in het rijtje van, apostelen, profeten, evangelisten, herders en leraars. Wie ben jij dat je zomaar twee hele bedieningen uit dit lijstje meent te mogen schrappen?

  Iedereen die de dikke van dalen openslaat ziet staan onder het woord apastel: apos·tel (de; m,v; meervoud: apostelen, apostels)
  1
  discipel
  2
  verkondiger van de christelijke leer

  Of Henri moet geen verkondiger of discipel zijn?

  Gr maarten.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.