zondag 23 juni 2013

Andere Jezus

Regelmatig spreek ik christenen die ik ken uit de ruim 25 jaar dat ik gelovig ben. Vaak komt de vraag op:”gaan jullie nog altijd naar de kerk?”
Een vreemde vraag misschien, want een christen die niet meer naar de samenkomst gaat, doet mij denken aan een voetballer die enkel zelf nog een balletje trapt, zonder in teamverband te spelen. En ik meen dat het spel in teamverband nu juist Gods bedoeling was (is).
Soms luidt het antwoord:”ja we gaan nu buiten de stad want hier is niks.”
Deze noemer “niks” geeft al aan hoe men denkt over de gevestigde orde denkt die in nagenoeg elk dorp in deze omgeving aanwezig is.
Velen reizen stad en land af om naar de gemeente van hun keus te gaan en verzetten elke zondag veel kilometers om eindelijk aan te komen en later weer veel kilometers terug te reizen naar huis.
Zijn we als het puntje bij het paaltje komt ook niet een heel klein beetje verwende, eigenzinnige, hooghartige, klierende, betweterige, zielige christenen, die wel hard roepen dat we samen op weg zijn, maar ten diepste menen dat het echte “lekkers” en de ware “weg” altijd te vinden is op het andere weiland?
Als stomme schapen die menen dat het gras zoveel sappiger is bij de buurman? Al moeten we er uren voor rijden in onze heilige koeien. Het klinkt mij nogal onvolwassen in de oren. Geloof mij nou, Jezus is dezelfde op alle plaatsen ook de kerk in uw directe omgeving. Of dacht u dat ze daar een andere hadden?

8 opmerkingen:

 1. Dat is het niet Peter. Ik kan mij gewoon niet vinden in de manier van hoe het gaat hier in de Hervormde of Gereformeerde of Katholieke kerk. Alle respect hiervoor maar ik ga liever naar de Evangelie gemeente.
  Groetjes
  Wil

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Iedereen mag zijn of haar plekje vinden maar er komt een tijd, dan zal je merken dat je de rust en de soberheid in de gevestigde orde anders zal beleven. Kijk maar eens goed om je heen in veel moderne kerken zit hooguit 2% echte ouderen. Dat zegt iets....

   Verwijderen
  2. Hoi Peter

   Misschien heb je daar gelijk in, tot die tijd.......
   Groetjes
   Wil

   Verwijderen
 2. mijn mening hierover (wat ik heb meegemaakt)
  elke kerk heeft iets

  God is overal...maar er zijn gemeentes die al te wettisch zijn

  en ik heb het niet over zondes goedkeuren
  maar vaak God laat je zien dat
  veel dienaars van de heer (pastor)


  niet zo gehoorzaam zijn en doen dingen
  niet niks te maken heeft met wat de bijbel
  zegt

  dat heb je overal
  hoeveel kerken zijn niet dicht hier in arnhem

  ik heb op me hart gewoon God blijven zoeken
  en zorgen dat ik me hart bij God uitstort

  en bid voor mensen

  want het probleem is we kijken vaak
  aan anderen...maar dat is Gods taak
  niet onze

  anders gaan we nooit nergens
  begrijpt u wat ik bedoelt?

  ik neem niet alles aan en respecteert
  de persoon dat God heeft daar aangesteld
  om het woord te brengen

  verder dat is alles
  groetjes uit een regenachtige arnhem

  soraya


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan mij geheel en al vinden in je woorden Soraya. Laten we nooit uit het oog verliezen dat, ook al vinden wij het niet,m.a.w, spreekt de wijze van samenkomen ons niet aan, de Heer ook daar aan het werk is....

   Verwijderen
 3. Beste Peter,
  Jij hebt het steeds over de kerk als ‘gevestigde orde’ en (zo je laat blijken) daarin de ware kerk gevonden te hebben. Het woordenboek vermeld onder ‘gevestigde orde’: ‘is een establishment (machthebber) van een groep mensen uit de bovenlaag van de bevolking die de macht hebben. Onder establishment wordt over het algemeen verstaan: groep van personen die het geheel van institutionele kerkelijke hefbomen in handen heeft, en deze macht uiteraard ook wenst te bestendigen. Ze hangt dus nauw samen met elites en kringen waarbinnen de leden ervan elkaar bezoeken’.

  Ik denk niet dat je beseft dat dát onder de gevestigde orde verstaan wordt. Als je wel tot dat niveau gestegen bent in de 25 jaar christen zijn lijkt het mij toe dat je eens de kerk waar je nu lid van bent zal verlaten omdat de geschiedenis heeft laten zien dat die weg niet de juiste is. Maar…. dit blogje van jou wijst toch wel een beetje die richting op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Jan (neem ik aan?)
   Als ik deze noemer hanteer (de gevestigde kerkelijke orde)begrijpt iedereen wat ik bedoel, zelfs google. Dat jij je erin verslik doet mij denken aan het uitziften van de mug. Kijk, wij hebben het over de kerk, en bedoelen dan (naar ik mag hopen) de gemeente van de Heer en niet het gebouw. Toch begrijpt ieder mens dat het gaan naar de kerk een pogen is om uit te drukken dat wij naar een gebouw gaan wat wij kerk zijn gaan noemen, maar het ten diepste niet is.

   De kerk waar ik(en naar ik mag hopen, jij) een mee/van ben is de kerk van de Heer en daarin vallen alle kerkmuurjes van steen weg en namen weg.

   Het is zo gemakkelijk om in een zekere noemer als "richting" meteen te verwijzen naar de geschiedenis en te roepen dat die mensen/richting niet de juiste zijn/is. De christen die ik waardeer is de man/vrouw die hand in eigen boezem steekt en beseft dat hij ook deelachtig is aan de (noem het) kerkelijke geschiedenis en haar fouten. Juist omdat voor God al die noemers van geen belang zijn.
   Daar is lef voor nodig om je te vereenzelvigen met de andere christelijke gelovigen...Ik hoor er derhalve bij. De kerk met haar falen en overwinning door alle eeuwen heen. Ik mag hopen jij ook!
   Dat ik in de gevestigde kerkelijke orde de ware zie, is ook al zo bezien door de bril van een zeker denken, wat zoveel meer zegt over de schrijver. Ik denk niet als jij in: ware kerken. Ik zie slechts een grote universele kerk, die bestaat uit al de christenen samen.

   Verwijderen
 4. Derhalve worden anonieme reacties op dit persoonlijk weblog vol met gedachten niet geaccepteerd. Ik verwacht van iedereen die een reactie wil geven het lef om in ieder geval aan te geven wie hij is, zodat er een eerlijk mens tot mens gesprek gaande is. Op internet zijn voldoende platforms om anoniem je ideeën en gedachten te ventileren, maar dit is een persoonlijk weblog en geen platform…Ik reken op begrip.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.