dinsdag 4 juni 2013

Waarom gemeenten stuk gaan deel 2

Een tweede oorzaak van het fout lopen van dergelijke zichzelf als charismatisch betitelende gemeenten is het ontbreken
van een overkoepelend gezag om controle uit te oefenen.
Het mag de gevestigde orde wellicht terecht verweten worden dat het een zeer groot en daarom traag lichaam is geworden, maar het overkoepelende, het samen controleren op het onderwijs, de wijze van samenkomen en de algehele leer, is wel een veilige.
Er is niet zoiets van zegge één man die het voor het zeggen heeft. Daar zit direct de pijn van alle op zichzelf staande gemeenten die met al de grillen van één voorganger meewaaien.
Jan staat beslist niet alleen in het achterlaten van zijn niet bepaald positieve sporen. David Maasbach, de cyclus waar Jan ook ooit een van de voorgangers was, zette zijn hele schoonfamilie de kerk uit en verbood haar leden om contact met hen te hebben. Dit klinkt bij de getuigen van Jehova bekend, omdat ook daar mensen die het niet eens zijn met het wachttoren genootschap, verbannen worden.
Zulke gemeenten worden dan ook terecht als zijnde sektarisch bestempeld…

7 opmerkingen:

 1. Wederom valt u deze man zonder reden aan. En ditmaal nog wel met leugens ook want Jan heeft nimmer en te nooit bij de door u genoemde Maarsbach gezeten, voor zover mij bekend is. Daarnaast is het geheel en al geen kunst om zwakke plekken en fouten van iemand te vinden en daarover te schrijven. Wat heeft dit alles voor zin als ik vragen mag?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Weet je Maarten, ik meen dat het de opdracht van ieder christen is om valse leraars te ontmaskeren. Mensen zoals Jan die roepen dat het calvinisme en daarmee Calvijn een leraar van de hel is ("wij verbreken die geest van het calvinisme"blérde Janneman door de zaal,"die geest uit de hel heeft Nederland jaren onder de duim gehouden, maar wij verbreken deze helse geest!"

   Als Jan zulke dingen schreeuwt of: Het is de Joden hun eigen schuld dat ze vergast zijn."
   Of: werp allemaal uw bijbel op de grond en shop ertegen want u zit te vast aan het woord."
   Dan hoor ik jouw niet over aanvallen.
   Dan heeft het plotseling wel zin omdat Jan het zegt.

   Waar zit het verschil dan in? Waarom mag Jan wel zeggen wat volgens hem waarheid is en een ander niet? Is Jan soms meer dan andere christenen?

   Verwijderen
 2. Hallo Peter, ik heb pas een paar stukken gelezen over Jan Zijlsta, en over één of andere rechtszaak. Wat mij vooral veel opvalt is dat het geld, de boventoon voeren. En vooral als het over hééél véééél geld gaat.
  Dan moet ik denken aan 1Timotheüs 6:10.
  Het Koninkrijk van onze Heere Jezus is niet gebouwd op de klinkende, of ritselende geld biljetten.
  Iedere gemeente/kerk waar Jezus niet aan het hoofd staat is gedoemd te verdwijnen. Wat blijft er dan over???
  Eigenlijk heel triest.
  Ik vind het wel goed Peter, om dwaalleren aan te wijzen. Tenslotte worden wij daar erg veel voor gewaarschuwd, in de Bijbel. Het gaat niet om Jannen, of Pieten, of Gerritjes, het gaat om één, die Zijn leven gaf voor ons, Jezus Christus, het Lam Gods.

  Vaders liefde om jullie heen Peter en Paula, en liefs van mij, Esther.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Amen Esther zo zie ik het ook en nu hup naar mijn werk om de ritselende flappen te verdienen die Jannen zo gaarne als normaal weer in de open schalen van zijn offerande zien komen, maar die over de rug van een ander gebracht mogen worden. En als ze dan de macht over dit alles kwijt raken, stappen ze naar de aardse rechters waar ze nota bene ongelijk krijgen...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij figuren als Jan Zijlstra begeef je je al snel op glad ijs!! Mijn zwager is er door God genezen van zijn reuma, de artsen stonden voor een raadsel!!! En schoonzus bevrijd van occulte banden, waarvan ze zelf niet eens meer vanaf wist. Ze is overtuigd christen, maar er stond altijd iets tussen haar en God in.......En ook de nazorg....ze kan Jan midden in de nacht bellen als dit nodig is. Ikzelf heb er altijd een onderbuik gevoel bij. Denkend aan Jezus die de menigte zag en met ontferming werd bewogen. Dat gevoel heb ik bij Jan niet. Eerdere reacties, lijkt Jan meer bewogen door de geld schaal. Maar dat is MIJN gevoel. Ook de tekst: Mensen die in Mijn naam geprofeteerd en genezen hebben", ga uit Mijn ogen Ik ken u niet" borrelt soms wat omhoog. Ik wens ook Jan Gods onmisbare Wijsheid toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt Andre voor je open en waardevolle toevoeging...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is voor mij erg moeilijk om genuanceerd over Jan Zijlstra te denken. Wij hebben zo'n nare ervaring met hem gehad, dat ik hem en z'n 'praktijken' het liefst opsluit in een donker hoekje van mijn herinneringen. De geldemmers gingen overvloedig en meermaals rond ja, maar aandacht voor mijn man die (duidelijk zichtbaar!!) de ziekte van Bechterew heeft.....nee, hij werd accuut en 'deskundig' aan de kant geschoven........En nazorg?? Eén grote desillusie was het!
  Waarom hangen mensen toch zo aan dit soort figuren? Er is er maar ééntje waar je moet zijn voor echte genezing, en wel de genezing van je ziel: de Here Jezus, de grote Geneesheer!!

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.