vrijdag 21 juni 2013

De noemer God

Heb jij wel eens nagedacht over de noemer God?

Veel mensen hebben dikke boeken over Hem geschreven. Positief als ze Hem als Heer zagen, negatief als ze Hem niet wilden erkennen.
In het laatste geval altijd omdat men met eigen wijsheid God wilde verklaren.
Maar
God is veel te groot om in ons mensenhoofdje te passen.
Kan jij je voorstellen hoe het is om niemand boven je te hebben?
Niemand waar jij om raad kan gaan?
Niemand om op terug te vallen in nood?
Niemand die je echt begrijpt?
Niemand om overleg mee te plegen?
Niemand die groter is dan jij?

Kan je je ook de leegte voorstellen?
De verschrikkelijke angst?
De verkramping?
De eenzaamheid?
De zinloosheid?
De pijn?

Zo zouden wij mensen het tenminste ervaren als we God waren.
We zouden dat nooit ook maar een seconde volhouden zonder volkomen in elkaar te storten.
God is te groot voor ons denken. Vroeger zeiden vader en moeder wel eens als je als kind iets vroeg:”Daar ben je nu nog veel te klein voor, dat vertellen we je later wel eens.”
Met God is het net zo. Wij moeten derhalve niet in de valkuil van onze kleine eigenwijze menselijk beredeneren vervallen als wij het over God hebben. Hij is zoveel meer en groter dan de ganse mensheid kan begrijpen.
Jezus sprak: Wie Mij gezien heeft, die heeft de Vader gezien." Daarmede zet Hij alle ander door mensen bedacht zijnde goden op hun plek waar ze horen. Hij alleen geeft ons zicht op een glimp van de Vader, de rest van de goden kan bij het grofvuil.


5 opmerkingen:

  1. God kunnen wij mensjes niet vangen met onze krampachtige gedachten. Hij is inderdaad altijd groter.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel waar. Als we God zouden kunnen verklaren, dan is Hij geen God meer. Dan weten wij het weer eens beter. De neiging van de mens om te zeggen dat God niet bestaat komt alleen maar voort uit onbegrip. Als een mens iets niet kan verklaren, dan bestaat het niet. Dus we willen eigenlijk op Zijn stoel gaan zitten; zeggen dat Hij niet bestaat is ook een geloof.
    Groet, Ton

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Veel mensen trappen in deze valkuil en menen daarmede nog iets zinvols te zeggen ook. Maarten T hart (ik lees hem graag) stinkt hier ook in. Midas Dekkers die ik tot zekere hoogte ook lees en kan waarderen, want niet alles wat ongelovigen zeggen is kwats, stinkt er ook al in. De mens en zijn kleine, onbenullige denkvermogen gaat God verklaren. Je schiet bijna in de lach, maar men meent het serieus en sorry hoor, maar dan heb je dus geen enkel zicht op wat je nu eigenlijk bent als mens.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Maarten lees ik ook graag, omdat hij heel goed de sfeer weet te beschrijven uit de christelijke hoek.
    Onlangs was de uiteenzetting van Steven Hawking op tv om uit te leggen dat het allemaal verklaarbaar was door toeval. Er is geen scheppingskracht of God nodig om alles te verklaren. Aan het eind gaf hij aan dat hij toch dankbaar is dat hij op deze aarde leeft. Maar als je dankbaar bent, dan geef je toch Iemand dank..?
    Groet, Ton

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De spijker op de kop Ton, mensen als Hawking zijn ten diepste erg dom. Ze hebben slechts kennis van een zekere materie, maar de God van de bijbel leert dat ware kennis en wijsheid slechts gevonden wordt in het kennen van de Zoon. En tja, als je dankbaar bent, wie dank je dan? Het sterrenstof? De oerknal? Van mij mogen ze, maar ik kom geloof en fantasie te kort om in zulke sprookjes te geloven. Wij geloven simpelweg in een God die boven alles wat is troont en Zijn Zoon naar deze aarde zond. Voor kinderen Gods een geur ten leven, voor hen die niet willen horen een geur van verderf.....

    Een groet terug

    Peter

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.