dinsdag 12 september 2017

Het orgelSommigen bespelen het meesterlijk, anderen genieten ervan, er zijn er ook
die gruwelen erbij of zelfs die het een hemels instrument vinden. In de Bijbel komen wij het orgel nergens tegen. Jammer voor hen die menen dat het een Goddelijk instrument is, dat is even slikken doch het is het niet.

Sterker nog van oorsprong zou het orgel zijn wortels hebben in de kermis waar men het vandaan de kerk in sleepte. In het begin werd er in de kerk zonder enige muzikale begeleiding gezongen en mocht het orgel slechts zijn “mond” open doen op bruiloften of bij uitvaarten. Pas later kreeg het orgelspel een prominenter plek in de samenkomst en nu zijn er al vertalers die het orgel een plekje binnen de psalmen gegeven hebben als het heilig instrument.

Wat het natuurlijk niet is. Er bestaan geen heilige voorwerpen helaas voor hen die zulks menen. Ooit toen ik in een kerk op een monumentendag de preekstoel voorzag van een rondscharrelend kind en een foto maakte, kreeg ik een boze brief van een dame die meende dat de preekstoel heilig was en verboden voor kinderen. Heb haar uitgelegd dat het hout van de preekstoel jaren in een bos heeft gestaan waar de zwijnen er rond scharrelden, doch ze was niet te overtuigen.

Mensen hebben ondanks het: gij zult geen gesneden beelden maken en die aanbidden, de sterke drang om toch op de een of andere wijze zaken heilig te verklaren en een bijzondere plek te geven binnen het geloof. Maar geloof mij, een preekstoel en ook het kerkorgel zijn niets heiliger dan de klompen waar magere Krelis op loopt met zijn zweetvoeten, als hij ter kerke gaat....