zondag 25 juni 2017

Mijn opaOp de binnenplaats was opa druk bezig om met zijn enorme handen de
oven op te stoken waar zodra de palingen die hij had weten vangen in de polder in gerookt werden. Ik liep op mollige beentjes over het met cement bestraat zijnde achter uitje met de afmeting van een postzegel. De Cornelische Ketelstraat in Gouda. We schrijven 1965 en Petertje was vier jaar.
Uit de poepdoos steeg een penetrante geur op want de houten riolering zat weer eens verstopt. Opa drukte een rotting in het gat en maakte zagende bewegingen terwijl er een reusachtige droppel onder zijn zinksnijder hing die maar niet wilde vallen. Plotseling met een floep, stroomde de hele smeerboel weg en liep de riolering weer tot tevredenheid van opa Manus.
Oma stond wat op het granieten aanrecht te klooien met grote bonen en er kwam een walm van vers gemalen koffie door het reutelende ventilatortje boven het keukenraam. Opa draaide met zijn dikke worstvingers een sjekkie en stak er de brand in met een lucifer. Hij krabde aan zijn ribfluwelen kont en hing de palingen in de oven. Daarna een jutezak die hij eerst had ondergedompeld in de karnemelksloot, erover en roken maar.

Langzaam werd het steeds mistiger en de rook trok langs de huizen, doch niemand klaagde. Men verdroeg dergelijke ongemakken gewoon. Doch het was zondag en opa hing geen geloof aan en werkte dus gewoon door. Zeven dagen per week. Broodvisser, nettenboeter, stroper, dode visjesroker, huisvader, echtgenoot en opa. Mijn opa.


Vroeger deed men niet zo kinderachtig. Dat was ook voordat de overheid zich ging bemoeien met zaken waar ze zich niet mee moesten bemoeien en bemoeide met zaken waarmee ze zich nu zouden moeten bemoeien maar dat doen ze dus weer niet (meer). Wilde je vissen dan ging je vissen. Nix geen gelul over vergunningen. Wilde je tegen een boom pissen, dan deed je dat. Wilde je zonder licht fietsen, wel, dan deed je dat. Werd je aangereden dan had je pech. Alles kon, maar de meerderheid bleef keurig in het gareel. Thuis een varken slachten? Tuurlijk! Waarom niet! Helaas leven we in een steeds vrijer wordend land waarin heel normale dingen verboden worden en heel rare dingen gewoon mogen….