woensdag 28 januari 2015

Uit de nasi pillen


Nalatenschap

Het werkt zo: je erft tegoeden of schulden. Dat laatste noemt men een negatieve erfenis. Het wil zoveel zeggen dat als de erflater (pa in dit geval) schulden heeft en je aanvaart de erfenis, dan moeten de kinderen de schulden betalen.

Je kunt ook onder zekere voorwaarden (dat de erfenis positief is) aanvaarden, ook dat gaat via de notaris (a 850 euro) waar er 120 van naar de rechtbank gaan. Dan komen er nog griffiekosten bij omdat de overheid nooit genoeg heeft (a 90 euro) en dan begint het spel let op het springen van de lintworm!!!

De banktegoeden van pa staan bevroren. Dus je kunt nergens bij. Iedereen wil geld zien: de notaris, de rechtbank, de huisbaas, de eneco, belastingen enfin een hele rij staan op je voordeur te bonken. “Poen, poen, poen,” zo klinkt het.

Jij moet eerst betalen aan de Notaris, de rechtbank en de griffiekosten anders wordt de zaak niet behandeld. Dus: je moet betalen van een rekening waar je niet bij kunt komen.

Daar kan je pas bijkomen als je de erfenis aanvaart. Ook dan kan je pas het huis leegruimen. Maar de erfenis aanvaarden is link als die ouwe schulden had. En de rechtbank zoekt dat uit. Maar die doen niets die willen eerst geld zien.

Dus je kunt nergens bij want het staat geblokkeerd.  

Ik voor mij denk dat er een heel goede banenmarkt te creëren is uit deze wirwar van regels die enkel tot hartfalen lijden.

De notaris die met zijn vette harige kont in zijn riante pand dikke bolknakken zit te roken van jouw poen, een schop onder zijn behaarde hol, de griffier gaat maar papier prikken en men opent één bureau in dat lelijke gemeentehuis van Gouda, waar al deze zaken door iemand die weet hoe hier uit te komen, op orde worden gesteld.

Soms heb ik wel eens het flauwe vermoeden waarom er zoveel mensen na elkaar overlijden in één familie. Dat komt omdat er zoveel ergernissen zijn, dat anderen er ook niet meer tegen kunnen en op zoek gaan naar een redelijk touw om aan te gaan hangen.

Wat een bureaucratie! Wat een zooitje! Wat een mensonveriendelijke handelswijze in gevallen van overlijden. Je ergert je er dood ehh aan… Vanavond maak ik eerst een grote pan met Nasi, om in ieder geval van de restjes “uit de nasi pillen” te kunnen maken als ik het nie meer trek nie…