vrijdag 10 november 2017

Eer je ouders


Eer je vader en moeder opdat de Here uw dagen verlengt.
We horen het zondag aan zondag voorbij komen in de kerk. Een redelijk gebod, dacht ik.
Doch als je vader aan de drank is en zijn handen tamelijk los zitten en je moeder er met een vreemde man vandoor gaat en jou achterlaat, zit je mooi om het hand met dit zondagmorgen-gebod. Het is dan zo jammer dat er niet bijgelezen wordt dat ouders hun kinderen niet moeten verbitteren opdat de kinderen gehoor kunnen geven aan het eren.

Want er moet tenslotte wel iets te eren zijn. Ga er maar aanstaan na de tweede scheiding, pa lamlazerus in bed met weer een andere vrouw en moeder al negen jaar niet gezien. Die voorgangers komen te vaak uit mooie stabiele gezinnen waarin het eren een eitje is. Doch de mens die door al het gemieter van pa en moe tussen wal en schip zit, krijgt wel elke zondag dat gebod op zijn boterham en kan het niet verteren want wat valt er te eren?

Het resultaat is vaak: schuldgevoel. Nu is er schuldgevoel en schuldgevoel. Het ene is terecht en het ander komt voort uit een beschadiging die jou is aangedaan. Je kunt van een kind niet verlangen dat het vader eren zal als het incest pleegt met dezelve. Het resultaat zal vernietigend zijn want het kind krijgt er derhalve een schuldgevoel bij. En dat terwijl het ten diepste onschuldig is in deze.

Kunnen we afspreken de nodige voorzichtigheid aan de dag te plaatsen als we het hebben over dergelijke geboden? 

Je kunt namelijk met de Bijbel troosten, doch ook met al je goede bedoelingen iemand er ongenadig mee neer kleunen!