vrijdag 11 augustus 2017

Pietje Bel


Elektronisch speelgoed bestond in mijn jeugdjaren
nog niet. Je moest zelf creatief zijn en daarom maakten de kinderen zelf dingen om zich mee te vermaken. Je leerde van papieren strookjes pijltjes draaien die je door openstaande slaapkamerramen naar binnenschoot, middels een stukje pvc buis. Van een paar latten creëerden je stelten waar je hoog boven de massa mee overeind probeerde te blijven. 

Van een oud kinderwagenonderstel werd een kar gemaakt waarmee we de heuvel af sjeesden
Een oud fietswiel werd een hoepel en van oude binnenbanden maakte je een katapult. Die laatste was niet ongevaarlijk en zag de hermandad dat je die had, dan werd hij in beslag genomen, reken daar maar op. We maakten vliegers van wat latjes, papier en gluton en waren uren zoet met het hoog houden en het balen als de vlieger in een of andere antenne bleef hangen die op elk dak stond in ons nedergelegen landje.


Knikkeren, touwtje springen, tollen, verstoppertje spelen, ach de lijst met spelletjes die je speelde is ellenlang. Kijk er met plezier op terug en wens al die speelmomenten ook de kinderen van nu zeer toe. Want je speelherinneringen zijn bij het ouder worden mooie schatten om op terug te kijken en brengen een glimlach op je lippen als je het kinderen van nu nog ziet doen.