zondag 13 augustus 2017

Eleonora de heks van AmmersBij de molen van Stam spookt het. Dat begrijpt een kind. Zeker als
het zwerk zwaar is van de regens kun je als je goed luistert uit de krochten der duisternis, die nu eenmaal onder het veen aanwezig zijn, hun gekrijs horen.

Ooit woonde Wulpse Eleonora op de molen die er om bekend stond winden te kunnen laten zonder echt te stinken. Een aanduiding van het in 1880 nog zwaar Paapse Ammers dat ze haar ziel aan de vorst der duisternis had verpand. Ze werd  verbannen naar de rand van het dorp  waar de molen staat. Daar begon ze kruikjeswater te maken door haar eeltige voeten te laten weken in het zompige vocht uit de Molenvliet. Drie reukloze winden er overheen en bij volle maan een uur dynamiseren en het kruikjeswater was klaar.

Het huismiddel zou helpen tegen kraamvrouwenkoorts, steenpuisten, aambeien, potentie problemen en bovenal als je er mee gorgelde een pijnlijke kies of tand van de pijn afhelpen.

Een echte heks dus.  De geschiedenis leert ons dat Eleonora een keer te water geraakte tijdens het scheppen van vers kruikjeswater en onderging. Sinds die tijd kun je bij dreigend onweer haar vreselijke stemgeluid horen en voor mensen die goed kunnen ruiken, zelfs haar nagenoeg geurloze winden die met regelmaat van de klok aan de veenbodem ontstijgen…..