vrijdag 20 februari 2015

Kaartspel


Je trekt je sokken weer aan, je hemd, je broek, je hebt het kunstje al ontelbaar veel keer verricht, je taken wachten,
het ritme van de dag vangt weer aan, na een nacht vol kunst en vliegwerk. Als je tenminste kunt dromen.

Het leven gelijkt soms een kaartspel waarvan niemand de uitkomst kent. Je probeert het spel te manipuleren met de middelen en de kennis die je hebt, maar toch lijkt het onwillekeurig uit te pakken.  Je lieve buurmeisje van net acht jaar overlijdt aan een gruwelijke ziekte en in Oostenrijk worden kampbeulen ontdekt die inmiddels de 90 jaar glansrijk voorbij zijn gestreefd, terwijl de vette spijze der aarde nog aan hun mondhoeken kleeft.

Loont goedheid op deze aarde eigenlijk wel? Zo ja, vanwaar komt dan de voorspoed der intens slechte mensen, van de kampbeulen, de mensen die andere pijnigen?

Het leven lijkt heel vaak een tamelijk oneerlijk spel zonder universele spelregels. De slechten lijken beloont te worden, de “goeden” gestraft. Een vreemde zaak waar zelfs de wijste mens op aarde al over tobde.

Koning Salomo, begreep het ook al niet toen hij schreef: Er gebeurt iets vreemds hier op aarde; het schijnt dat sommige goede mensen behandeld worden alsof zij goddeloos zijn en sommige goddeloze mensen alsof zij goed zijn. Een verwarrende zaak, die mij niet juist lijkt.

Ik besloot toen mijn tijd op een plezierige manier te gaan besteden, want ik voelde dat op aarde niets beter was dan dat een mens genoot van eten en drinken. (tot zover Salomo)

Vanavond dus patatten, Hamburgers met gebakken uitje, een fikse bak roomijs met slagroom en vanavond appeltaart bij de koffie en voor het slapen gaan een verse fles Ouzo 40% gekocht…..