vrijdag 18 november 2016

Wijsheid


In de binnenstad van Bergambacht
liep een man met een oranje gordijn om zijn vege lijf geslagen. Op zijn achterhoofd prijkte een lang staartje en onder zijn arm zat een boek geklemd. Als een magneet trek ik dergelijke figuranten aan en zo ook deze man in oranje gordijn. Hij keek mij hoopvol aan en begon in het Engels/Nederlands:  Mineer zou u perhaps een boek willen lezen over wisdom?” This is een boek waarin the secrets staan voor echte wisdom.”

Wat zeg je op een aanbod als dit? Ik citeerde col 2:3: al de schatten van kennis en wijsheid zijn in Christus geborgen, en liep verder. Zijn oranje gordijn wapperde in de herfstwind.

Zou u niet wijs willen zijn? Meer wijsheid bezitten dan menigeen? Ik bedoel niet eigenwijsheid, daar hebben we reeds voldoende van. Nee, bedoel echte wijsheid. En denk nu niet dat wijsheid gevonden zal worden onder mensen met veel kennis. Want kennis en wijsheid zijn twee dingen. Iemand kan kennis hebben van het vervaardigen der steunzolen, maar is daarmee niet wijs. Welnee, het kan zelfs een halve zool zijn.

De Bijbel leert ons dat werkelijke wijsheid (lees al de schatten van wijsheid) gevonden worden in een persoon. Zijn naam kennen wij. Het is dezelfde Man die riep:”Het is volbracht.” Dus kom je wijsheid te kort, vraag hem er gerust om.