vrijdag 18 november 2016

1969


 Petertje was acht jaar oud. Het leven verschilde enorm met heden ten dage.
We sliepen in die tijd op slaapkamertjes die zo klein waren dat je met recht je kont niet keren kon. In de winter stonden de ijsbloemen op de ramen en je kreeg een koperen kruik mee naar bed met een oude geitensok erom tegen het verbranden van je voetzolen. Dekbedden kenden we niet. Wel veel dunne dekens en spiralen bo...dems waar je als een kroket in zakte.

Een wc boven bestond niet. Moest je in de nacht een plas doen dan door de koude slaapkamer de overloop over met jabo tapijt (van kokos) dat prikte aan je voetzolen. De trap af de gang door de kleine wc in waar je dikwijls je kont moest vegen met een oude krant omdat het wc papier (Popla) opla was.

Moeder was elke ochtend bezig middels oude kranten en een scheutje peterolie om de kachel aan te krijgen en het was dus de eerste uren koud in de huiskamer maar je wist niet beter.

Je poetste je tanden aan het gescheurde granieten aanrecht, moeder deed een schepje Buisman bij de koffie en goot de boel op in een pruttelpot die stond te knorren op een peteroliestel.
Sinterklaas was feest want dan mochten de schoenen gezet worden. Vooral mijn jonger zusjes maakten er werk van met een wortel voor het paard en wat stro. Moeder deed een chocolade kikker in je schoen en hoewel je wist dat de sint niet bestond bleef het toch spannend.

De televisie kwam pas veel later. Overdag nauwelijks uitzendingen enkel testbeeld. En als het ging beginnen een aantal minuten een foto van een mooie vrouw met bruin haar en een bos bloemen in beeld. Ik droom nog wel eens van haar en word dan verhit wakker.

Andere dingen dan aardappels werden niet gegeten. Nou ja moeder was modern en kookte wel eens macaroni. Eerst gesnipperde ui langzaam glazig en zoet laten worden op het gasstel en dan aan blokjes gesneden bus worst of smack erin en een blikje tomatenpuree. Vader was een echte aardappeleter en vrat de macaroni zonder saus of vlees om zijn ongenoegen over het vreemde eten (vreten door hem genoemd) te uiten. Ik ruik nog zijn transpiratiegeur want van deodorant hadden we nooit gehoord in die dagen….