donderdag 2 maart 2017

Hemelse speeltuin ( de kleine Betuwe in Haastrecht)

Meneer Bolk ( de kleine Betuwe in Haastrecht)

Twee jaar gelden mocht ik nog bij meneer Bolk op de koffie komen. Wie speelde er niet? Bedoel de kleine Betuwe in Haastrecht. Het was in mijn kleuterjaren het hoogtepunt van vertier als moeder riep: ”vandaag gaan we naar de speeltuin jongens.”

Dan was het feest op een kleedje mierzoete gazeuse drinken, boterhammen met mieren en zand, dat maalde er niet om. Een schommel tegen je hersens en even janken en hup daar ging je al weer. Op naar de ton om in te draven. Je pleurde op je bek dus hup tand door je lip, kusje er op en weer verder. In de schuitjes die piepten en knerpten als oude heksen. Dan de Chinese schommel op en hoger en hoger tot je hersens aan de bovenkant raakte van het metalen frame. Meisjes duwen op de schommel en bij elke duw raakten hun lange haren je gezicht, heerlijk! Een ijsje in de uitspanning van ome Cor. Dan naar de Pelikaan het vliegtuigje aan de metalen kabel. Dames in korte rokjes joelden als ze tot op hun jarretelles drijfnat van het opspattende water op het einde van de glijvlucht weer op de kant kropen.
Het doolhof met her en der lachspiegels waarin je een lange kop kreeg als je er in keek. Dan je hand laten lezen door een van de wonderlijke apparaten die er stonden. Of schieten in de schiettent. Midgetgolf waarbij je de bal steeds naast de baan sloeg. Meneer Bolk, nog een jonge man die te midden van al dit genot rondliep als een veldwachter. Heerlijk, heerlijk, heerlijk.

Bedankt meneer Bolk, u was de kindervriend uit mijn jeugd. Van mij heeft u de hemel verdiend. Maar de hemel wordt nooit verdiend, doch uit genade weggeschonken aan hen die Hem de aller, aller, allergrootste kindervriend kennen. En dan? Ja wat denk je? Spelen natuurlijk. Dat grote mensengedonder heeft nu lang genoeg geduurd, vind je niet!