vrijdag 16 december 2016

Prikken


Toen ik op 15 jarige leeftijd begon te werken, gingen de eerste vutters er net uit.
Stokoude mannen die al bijna dood waren. Nou ja, zo kijk je als 15 jarige nu eenmaal aan tegen mensen van 57 jaar. Ze waren klaar met werken en konden uittreden.
Als ik begon te rekenen duizelde het mij want ik zou nog 42 jaar moeten werken voordat ik mocht stoppen.
Steenkamer meubels in Gouda. Er stond een grote prikklok “BAM!” waar je bij het binnengaan je kaartje moest pakken en “Bam” verplicht was te klokken, “Bam”. Ook bij het weer op huis aangaan diende er “Bam”, geklokt te worden. Kaartje erin en met die hendel of later ging dat automatisch en werd er “Bam” een tijdsstempel op je kaart gedrukt. Was je een paar keer een minuut te laat dan ging dat van je loon af. “BAAAAMM!!!

Om tien over zeven ging er een luid klinkende hoorn door het bedrijf die wilde zeggen: ”Naar je werkbank slaven ”en ander gepeupel.”

Daar ging je dan vanuit de kantine naar je werkbank. Een lange stoet van arbeidersvolk onderweg naar hun welverdiende pensioen. Bij je werkbank aangekomen ging er weer een luid hoornsignaal dat wilde zeggen:” Op uw plaatsen, klaar, af en nu werken met je luie donder.”
Pas als na uren de hoorn weer klonk was het pauze en kon je even ontsnappen aan het werkritme. Je stond de hele dag schuurstof en lakdampen in te ademen en in een adembenemend lawaai (zonder oordoppen). Later in de bouw kwamen daar steenwol en glaswol bij voor je longen, welks nog gevaarlijker zijn dan asbest.

Als dank voor gedane arbeid krijg je er nu lekker 12 jaar extra werk bij. Zo doet men dat in Nederland. Gelukkig wisten de mensen in de dagen dat ik begon met werken nog niet dat ze geen 42 doch 52 jaar moesten werken in de toekomst. Zulke info haalt de”vut” er wel uit!

Als extra bonus kan men nu euthanasie krijgen. Een hype die het volk als een worst wordt toegeworpen. Je bent oud en van weinig nut meer dus je mag nu (eindelijk) zelf je dagen invullen en kunt nu gerust letterlijk en figuurlijk sterven. Wat mij dan het meest verbaast is dat het volk het recht om te sterven dan nog omarmen wil ook. Alsof je als mens dát recht nimmer gehad hebt. Wie zich een klein beetje durft verdiepen in de medische wereld weet toch dat men al heel, heel, heel lang mensen die ondragelijk lijden voorzichtig helpt om over het lijden heen te komen. Steeds iets meer, tot je (met een lief woord) inslaapt. Niets nieuws onder de zon, dus waarom die druk op euthanasie?