zaterdag 24 december 2016

Een dolle stier

Het leven gelijkt op een draaimolen, zegt het spreekwoord. Draai je er op mee, dan blijf je zitten. Ga je er tegen in, dan kletter je er af.
Een aardige vergelijking, doch ik vind het ten dele.

In mijn overtuiging heeft het leven veel meer weg van een soort rodeo. Je probeert zo goed mogelijk om in het zadel te blijven, terwijl anderen op de knoppen drukken in de hoop je te zien kletteren. Nou ja, dat is wellicht te kras en negatief gedacht, maar toch…

U was toch niet in de veronderstelling dat u de controle heeft over uw leven? Dat u in staat bent uw komen en gaan aan te sturen? Ik wil u niet ontmoedigen hoor, maar het leven op aarde is te complex en zit vol met momenten waarop blijkt dat controle juist het element is wat wij missen als het er op aan komt.

Het is en blijft een strijd, meen ik. Er is weinig sprake van lekker zitten en meedraaien met de molen. Nee, het is een intense inspanning om op je paard (stier) te blijven want het leven maakt vreemde bokkensprongen. Naar links, naar rechts, op en neer en vaak onverwachte maneuvers die je uit het levenszadel proberen te wippen.

De schoolopleiding, je werk, je collega’s, de kerk, je gezondheid, verliefdheden, je huwelijk, je kinderen je….Allemaal zaken die niet gezapig hun rondje draaien. Wel nee! Ze overvallen je, zetten je klem, laten je stuiteren, winden je op, stellen teleur, maken je verdrietig of blij en laten je op je plaat gaan als je de teugels even laat vieren. Je moet strijden, vechten, knokken, vasthouden, geloven, vertrouwen. Het gaat heus allemaal niet van een leien dakje. Wen er maar aan. Nix op een draaimolen gezellig rondjes draaien met de muziek mee. Een dolle stier die er alles aan doet om je uit het zadel te wippen, komt dichter in de buurt…