maandag 13 juni 2016

Piskijken

Het vak van piskijker is reeds lang op
de lijst met uitgestorven soorten gezet. Ooit wierp men het lot om te weten te komen wat de wil van de Schepper was. Zelfs Jona werd op die manier nog overboord gekwakt.
Men las de toekomst in het ingewand der dieren, liet een adertje als men zich niet wel voelde of smeerde zich in met haarlemmerolie.
Het "piskijken", met een deftig woord "uroskopie" genaamd, is in de middeleeuwen en nog lang daarna voor de geneeskundige praktijk van de allergrootste betekenis geweest.

Ach, wist men toen veel. Men zou verwachten dat de moderne mens reeds los is van al deze onzin en zijn vertrouwen niet stelt op dergelijke middelen.
Doch wat treft de verbazing? De handel in middelen die onder de noemer kwakzalverij thuishoren is nimmer zo groot geweest als in onze dagen.
We hebben er wetenschappelijke namen aan verbonden en noemen het: Irisscopie, homeopathie, astrologie, spiritual healing, enfin, de lijst met onzinnamen is oneindig groot en nog altijd laat de mens zich geld uit de zak kloppen door dergelijke moderne kwakzalverij.
Als je dat dan zegt, worden de mensen meestal boos want ze hebben er baat bij. Dat noemen we het placebo effect.