woensdag 15 juni 2016

Maarten t Hart en grote bonenluis

Volgens schrijver en bioloog Maarten t Hart, moet je om grote bonenluis te voorkomen de plant boven de derde of vierde laag bloesem aftoppen.
Hij beweert dat de luis dan zijn landingsbaan kwijt is en zich minder snel zal vestigen op de plant. Wat natuurlijk grote onzin is Maarten. Jij als bioloog zal toch zeker wel eens van de spreuk: "een oude bok lust ook nog wel een groen blaadje" gehoord hebben.
Precies dat is wat de reden is waarom luis zich in de top begint op te houden en daarna pas afzakt. Sappige groene blaadjes. Breek je de top eruit, dan is de luis niet zijn landingsbaan kwijt, maar de verse sappige jonge blaadjes. Hoe simpel kan het zijn, en hoe dom kan een bioloog soms uit zijn nek kletsen. Maarten had in het erg leuke programma "maartens moestuin" kritiek op de schrijver van het boek: hoe God uit jorwerd verdween (Geert Mak) want daarin was sprake van prei plukken. (Prei wordt niet geplukt maar gesneden). Maar je kunt beter even naar jezelf kijken Meneer t Hart want dat verhaal over die landingsbaan heb je zeker bedacht toen je die kale knar van je bestudeerde....