zondag 14 mei 2017

Dan ga je toch naar een “andere” kerkEen kreet die wij nogal eens langs horen komen als men het hoofd boven het maaiveld steekt en zich hardop zaken afvraagt die in jouw beleven wel eens missers of zelfs ronduit fout zijn binnen de kerk.

Alsof er zoiets bestaat als “kerken”. Laat ik u uit de droom helpen, kerken bestaan niet. Het zijn ook geen gebouwen, hoewel men ze vaak wel zo noemt. De kerk zijn alle gelovigen in Christus tezamen, punt uit. In Gods ogen bestaat er namelijk ook maar één kerk. Soms hoor je zelfs voorganger praten over: naar een andere kerk gaan. Nogmaals een andere kerk bestaat niet. De kerk is geen samenkomstvorm. Het is geen gebouw al dan niet met klokken en gebrandschilderde ramen. 

De kerk zijn al de gelovigen in Hem samen ongeacht het tijdstip van samenkomsten, de verschillen in geloofsbeleving, de hardheid van de muziek, de liturgie als zodanig etc. dat zijn slechts bijzaken van generlei belang (voor de Schepper).
Derhalve is wat velen kerkgroei noemen ook geen groei. Het is (als wij het dan toch zo nodig een naam willen geven op zijn best kerkverplaatsing.
En even over dat “een kerk zoeken naar je zin?” Die bestaat niet. Misschien dat jij voor een onbepaalde tijd je meer thuis voelt in een zekere stroming en dat mag, maar niets is zo menselijk als verandering. 

Wat je nu fijn vindt, kan over een paar jaar anders zijn. Wil je weten of de samenkomst toekomst heeft, dan wel deze tip van mij: kijk even naar de hoeveelheid ouderen die er zijn. Zijn die zeer spaarzaam dan weet je naar alle waarschijnlijkheid ook hoe jouw toekomst er uit ziet binnen die stroming. Zijn er geen kinderen, dan moet men ook op de hoede zijn me dunkt.


Verder is het binnen de kerk niet een kwestie van die juiste te vinden, als dat al zou bestaan, doch van de juiste te zijn. Dus blijf op je plek en bid om jouw taak. Of je moet op de schouders der ouderlingen de samenkomst uitgedragen worden als Maarten Luther meemaakte. Maar zo dol zal het meestal niet worden. 

De samenkomst verlaten en naar een andere gaan, is iedereen vrij in. Ik lees nergens in de Bijbel dat er zegge één stroming is die de waarheid in pacht zou hebben. Hoewel die indruk wel eens gewekt wordt bij kerkelijke inzegeningen waarbij leden moeten bevestigen dat in “die” samenkomt de volkomen waarheid wordt gebracht, wat slechts hoogmoed is. Waarheid is geen leerstelling doch een Persoon! Sorry “Kerk”.