vrijdag 16 oktober 2015

Ongezuurd brood, daar zit wat in..

Brood, wie is er niet groot mee geworden! Onderdeel van ons dagelijks voedselpatroon. Lekker en makkelijk. Wel duur geworden.
Bedoel maar dat je niet om moet rekenen maar voor een goed en lekker brood, betaal je al snel drie euro of meer. Dat is toch tegen de zeven Oudhollandse guldens.
In de kerk kennen wij ook brood. Ongezuurd brood waarmee christenen terugdenken aan Jezus Christus. Avondmaal is eigenlijk nog maar een slap aftreksel van waar het ooit mee begon. Een heuse ma...altijd, lekker eten, gemeenschap, vriendschap, wijn in een sfeer vol warmte. De kerk heeft alle overbodige zaken afgeschaft binnen de viering van het avondmaal. Het gaat immers om het symbool, zo beweert men.
Het gekke en foute is in die stelling, dat men het symbool zelf ook met voeten treedt. Ongezuurd moest het brood zijn. Omdat zuurdesem een beeld is van zonde en Hij die herdacht wordt binnen dit alles, de enige was en is die nu juist geen zonde heeft gedaan. Waarom de kerk geen ongezuurd brood gebruik, als het nu juist om het enige overgebleven symbool gaat, blijft de hamvraag.
Het breken van het brood wordt, zodra je de hard en knapperig gebakken matses vervangt door witbrood, ook meer een soort ruk, trek en scheurwerk. Ik zal er geen punt van maken maar als men het symbool zo belangrijk vindt, dan blijft het on-Bijbels om juist het avondmaal met gezuurd brood te vieren. Kerken, doe daar eens wat aan.