zondag 20 juli 2014

De Lutherse kerk in Gouda vergrijst


Met dertien mensen vanmorgen de dienst mogen beleven die zeer fijn was. Gemiddelde leeftijd zeventig jaar. Gebeurt er niets dan bloed
ook het staartje dood en is het einde verhaal van de Lutherse kerk. Jammer van de Liturgie, de samenkomstvorm etc., want die spreekt ons zeer aan. Maar wat moet je er aan doen? Je kunt moeilijk beloningen uit gaan delen als mensen weer naar deze kerk komen.

Toch zet het me aan het denken. Bedoel dat de Oostpoort (hervormde kerk) moet uitbreiden en verbouwen omdat op de zondagen de mensen er niet meer in kunnen. Daar wordt een beroep op de gemeente gedaan om geld te steken in een (te klein) wordend gebouw en hier  kunnen mensen zo in. Wat stelt dat samen op weg nu eigenlijk voor als we tonnen uit gaan geven om een zekere groep op een dotje te houden, terwijl er een stukje verderop een kerk dood aan het bloeden is en ruimte genoeg om er honderd leden bij te krijgen?

Waarom wordt hier niets op gevonden? Waarom zijn al die kerken zo op het aantal leden gericht en zo weinig op het samen delen? Is dit nu christelijk? Is dit nu eerlijk delen? Vind er toch iets op beste voorgangers want nog even dan wordt het een moskee en zeg nu niet dat u daar niet debet aan bent omdat u het vertikte te delen. Wij allen moeten ons schamen zo op ons eilandje te blijven. We roepen wel dat de kerk van de Here Jezus wereldwijd is, maar als het er op aankomt, klampen wij ons angstvallig vast aan een naam, een gebouw, een zekere richting, alsof de Heer daar alleen in waarheid getracht zou worden na te volgen.

Word eens wakker!