zondag 14 februari 2016

Tevredenheid is ook onderdeel van het geloof

Hoe (veelal) riant wij nu
wonen en dat de noemer armoede een andere invulling heeft gekregen in Nederland, blijkt wel uit de afmetingen van dit typische arbeidershuisje. 2.40 breed, ga er maar eens aanstaan! Dit huisje staat (stond) aan het Raam in Gouda en denk nu niet dat dit een uitzondering betrof.
De meeste huisjes waren niet groter voor Jan met de pet. Pa reed in die dagen op de fiets en als hij het erg goed deed op de brommer naar zijn werk, waar de stumper zijn dagen sleet en "meneer" moest zeggen tegen zijn baas. Het paarden vleesschandaal doet mij glimlachen omdat wij als gezin niet anders aten dan dat vlees. Dat er Rund, kip of varken bestond, wisten wij niet.
Vakantie was een weekje bij een boer tussen de koeienstront met een tent en wassen deed je jezelf aan een koudwaterpunt aan de rand van de boerenschuur vol kippen. Een douche hadden wij thuis ook niet en geen televisie, dat kwam veel later pas.
We veegden onze billen af met oude kranten en sliepen onder vijf dunne dekens wat ze nu wel "paardendekens" noemen. Het toetje dat was een restje gekookte aardappel met een scheutje melk.
Was dat armoede? Eigenlijk niet, welnee! We waren tevreden en als er niets op brood was dan kregen wij een boterham met tevredenheid. Dat wil zeggen zonder beleg. Toen was geluk, heel gewoon, ook in Gouda....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.