donderdag 5 december 2013

Gereserveerdheid


Als ik het klimaat wat uit wordt geademd onder veel kerkgangers mag benoemen in zegge één woord dan
zou: Gereserveerd, vrij hoge ogen gooien. Eigenlijk wel een beetje triest. Velen hebben al moeite om een vriendelijk: goedemorgen, over hun lippen te krijgen en nemen zwijgend plaats naast je in de kerkbank om vervolgens stuurs voor zicht uit te gaan zitten kijken. Ze ritselen stiekem halverwege de dienst een pepermunt naar binnen om die rot smaak van de gereserveerdheid wat weg te sabbelen. Maar echt helpen doet het niet.
Hoe anders dan de Here Jezus die u en mij met open armen ontvangt. Geen spoor van gereserveerdheid maar een vriendelijk en warm: welkom Mijn vrienden. Wat leert ons dit over het kerkbezoek in haar algemeenheid? In ieder geval zeker niet dat men er vriendelijker van wordt, eerder gereserveerd. En hoe christelijk is gereserveerdheid op de keper beschouwd? Ze slaat zeker geen bruggen zoals een liefdevol en open hart bewerkstelligt. Ik voor mij houd van mensenmensen. Mensen die zonder terughoudendheid openstaan voor andere mensen. Maar wat zijn het er bedroevend weinig. Velen kijken je nog niet eens aan, laat staan dat ze je groeten of een praatje met je maken. En dat noemt zich dan christen. Een groter leugen lijkt me nauwelijks denkbaar….

2 opmerkingen:

 1. hoi Peter

  Je hebt gelijk. Kinderen van God mogen dicht bij Hem leven en ontvangen Zijn Heilige Geest. Die Geest in ons geeft ons de vruchten van de Geest: liefde, blijdschap, vrede, lankmoedigheid, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid.

  Afstandelijkheid en gereserveerdheid staan niet in dit rijtje. Gek eigenlijk: een wedergeboren kind van God zou uit blijdschap in de dakgoot moeten staan te roepen dat er verlossing is en niet stug en zwijgzaam voor zich uit te staren.

  Ik ben bang dat de kerkgang helaas voor veel mensen een mooie, goede en vrome gewoonte is. En dat het geloof daarbij niet zo aansluit.

  groet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ben met meneer appie eens...waar is de liefde ? er zijn zonder meer veel mensen die niet zo zijn , tenslotte zeg ik altijd de kerk is een soort ziekenhuis waar mensen gaan voor genezing. de perfecte kerk bestaat niet , wij moeten het verschil maken...groetjes

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.