vrijdag 31 mei 2013

Wie durft er nog afhankelijk te zijn?

Afhankelijkheid is in onze dagen tot een veelal smerig woord geworden.
Het is onjuist
om afhankelijk te zijn, zo is de gedachte. Wij moeten onafhankelijke mensen worden. Vrouwen en mannen los van elkaar een inkomen verwerven en onszelf ontplooien. Helemaal tevoorschijn komen en ons niet onder laten sneeuwen. Het: de kaas niet van het brood laten eten, in de overtreffende trap.
Het lijkt winst. Het lijkt juist. Het lijkt vooruitgang.

Toch zit er een lelijke keerzijde aan onze onafhankelijkheid. Er zit een element van verwijdering in. Een gevoel van: ik heb jou eigenlijk niet nodig.
Er zit iets onder dat ons op eilandjes plaatst vol zelfbeschikkingsrecht.
En dat zien we dan ook terug in de achteruitgang van het ter kerke gaan. Ik heb ook God niet nodig en dop mijn eigen boontjes wel.
We zien dat terug in de gedachte dat wij zelf wel uitmaken wanneer wij kinderen wensen te ontvangen als “wij” daar klaar voor menen te zijn.
We zien het terug in de miljoenen kinderen die weggesmeten worden alvorens ze het daglicht zagen in de abortus.
We zien het terug in de talloze scheidingen die over deze wereld gaan.
Ach de lijst is ontzettend lang.
De bijbel leert ons echter: U geheel anders! U bent gezamenlijk (al de gelovigen in de Heer samen) één lichaam en de hand kan niet tegen het oog zeggen:”ik heb u niet nodig.”
Maar ja, wij moeten carrière maken, tevoorschijn komen in al onze assertiviteit. Toch?
Er zijn zelfs christelijke assertiviteit trainingen.
Welja….Op de achtergrond hoor ik de stem van Jezus als Hij zegt:'dient elkander, wie onder u de minste durft te zijn, is de meeste..."
Zouden daar ook trainingen over bestaan?
Vast niet!

3 opmerkingen:

 1. Dit is volkomen de spijker op zijn kop. Wat zou het toch fijn zijn wanneer iedereen dit begreep, Peter. We moeten "assertief" zijn en voor onszelf kiezen! De bijbel leert, ongelofelijk maar waar, het tegenovergestelde.. Toch menen hele christelijke volksstammen dat we assertief moeten zijn met uiteraard de bijpassende workshops...
  We leven in een tijd dat steeds meer mensen voor zichzelf leven. Zowel buiten als binnen het huwelijk en gezinsleven. Het is de nieuwe godsdienst: “werken aan jezelf”.
  Maar de Meester leert ons "geheel anders" te zijn. Wanneer leren we dat nu eens?..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. We moeten onszelf ontplooien. In nieuwe tongen spreken, genezingen en wonderen ontvangen en uitdelen, profeteren, wonderen doen en , en, en....
  Ik vraag me wel eens hardop af of de basis onder al dit "bijbelse" wel het verlangen is om Jezus te dienen of om zelf als de grote man of vrouw Gods tevoorschijn te komen. Ik ben vaak zo bang voor dat laatste ook bij veel mensen die nu grote namen heten in de media en een christelijk voorbeeld zouden zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Met met je voor datzelfde bang. Bekende namen die zich profileren via de moderne media en menen de juiste weg naar het Koninkrijk te wijzen. Ik heb er niets mee om eerlijk te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.