vrijdag 31 mei 2013

Het blijft toch je vader

Pa belt na een week om te vragen of ik nog steeds boos ben?  “Ik ben boos en teleurgesteld dat u mij en de andere kinderen tegenover
iedereen die een gewillig oor aanbiedt, zwart maakt. U vertelt leugens over ons en dat vind ik heel erg ja.”
“Blijf dan maar lekker weg jongen, ik wil je niet meer zien net als die lekkere zussen van je.” Met een dreun valt de hoorn op de haak en voor de zoveelste keer probeer ik te doen of het mij onverschillig laat.
Tranen die willen komen duw ik al zo lang weg want een man van 52 jaar huilt niet meer om zijn vader.
Maar diep in mijn ziel laat het kind van zich horen in een moeilijk weg te slikken snik. Het kind dat nog altijd tast naar zijn verloren vader en maar niet begrijpen kan waarom hij ondanks zo zijn stinkende best doet zijn hand vast te houden, toch elke keer weer wordt afgeschud.
Ik wil je niet meer zien. Hoe vaak sprak “pa” deze woorden niet al tegen mij?
Mensen zeggen:”het blijft toch je vader!” Waarom kan ik hem dan niet vinden en tast als een kind in het ondoorgrondelijke woud van de waaroms? Het is zo’n makkelijk in het gehoor liggende zin. Het blijft toch je vader. Maar al te vaak uit gesproken als vermaning uit de mond van mensen die zelf wel een echte pa hebben of hadden.
Ik krijg dan altijd de neiging om te zeggen:"ruilen, ik jouw pa en jij de mijne?"

9 opmerkingen:

 1. het enige wat ik hierop kan zeggen...dat ik maakt ook van dichtbij met me schoonmoeder tegenover mijn man en zijn zusje

  vergevingsgezinheid is iets moeilijk ..want vergeven doen we maar vergeten?

  er zijn enorme schades in ons leven die de heer verzacht maar genezen is een proces

  dat velen nooit aan toe komen
  ik wens u sterkte..en denk een keer aan u zelf
  en u gezin..

  een beetje afstand nemen en hem helpen maar via anderen..denk ik zou u minder verdriet doen

  maar is tussen u en God..
  groetjes uit arnhem..(ik zal zonder meer u in gebed houden..)

  soraya

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hee Peter,

  Inderdaad, voor mensen die een geweldig stel ouders hebben of gehad hebben, is het zo gemakkelijk gezegd.
  En intussen slikken jullie je tranen elke keer weg, met pijn in het hart.
  Ik kan de pijn niet verzachten. Ik kan alleen maar bidden voor jou, je vrouw en je zussen.

  Heel veel sterkte.

  Liefs
  Wil

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mensen kunnen niet begrijpen wat voor wereld van verschil er ligt tussen liefde krijgen en geen liefde krijgen. Tussen begrip en geen begrip. En dat kun je ze niet aan het verstand peuteren.
  Iemand die het niet zelf ondervonden heeft, kan je nooit echt begrijpen. En de meesten maken dan van die zinloze en pijnlijke opmerkingen. Ze hadden beter kunnen zwijgen... Want dit geeft nog meer pijn! Maar er is er Eén, Die er van af weet! En Die jou wel begrijpt en Die alles hoort en ziet, Hij wil jou Trooster zijn en jouw Vader. Ga naar Hem toe met al je nood en pijn en vraag Hem om kracht om te dragen. Ik bid met je mee Peter.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb geen antwoord voor je Peter. Kan je alleen sterkte toewensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. al de mensen die in hun verwachtingen en verlangens terleurgesteld worden en onbevredigd blijven...je zou ze de kost moeten geven!
  Feit is dat we vaak niet krijgen waar we naar verlangen en waar we menen recht op te hebben.
  Jaaaaaren wachten op de erkenning van vader ,moeder, broer of zus,altijd geloven en hopen dat die leegte gevuld zal gaan worden,die erkenning komt, de liefde gaat opbloeien.....het is meestal tevergeefs.
  Ik spreek uit ervaring.
  We worden beschadigd en beschadigen zelf ook anderen ..onmacht,gebrokenheid..het hoort er allemaal bij.
  Het enige wat we kunnen doen is :LOSLATEN...geen verwachtingen meer koesteren, de hunkering loslaten op dat geen te krijgen waar je naar verlangt, en meent recht op te hebben....LOSLATEN...en ZEGENEN, degeen die je niet wil of kan geven wat je wilt ....LOSLATEN de verwachtingen die je koestert ,en die toch nooit bevredigt zullen worden....
  zegen degeen met alles waar JIJ naar verlangt,zegen de mensen waar je geen vat op krijgt, degeen die je niet kan geven waar je naar verlangt.
  En breng het kleine jongetje of meisje ,de volwassene,de zoon of dochter,die beschadigde ziel, bij het Vaderhart van God, Hij alleen kan geven wat die ander je niet geeft,of kan geven,HIJ alleen kan pijn wegnemen,wonden helen,troosten en ALLE tekorten invullen met ZIJN liefde.
  Laat los en je zult losgelaten worden....en zegen hen die je pijn doen en verwond hebben!
  Het kost soms wat om dat tedoen, en brengt weerstand met zich mee....maar doen!!!
  en zie wat God gaatdoen!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het klinkt allemaal zo bijbels en toch zit er een zwakte in je woorden. Het begint al bij anoniem posten.
  Ik zal hem voor deze keer doorlaten maar voor een dialoog meen ik dat het gepaster is iemands naam te mogen kennen.

  Je valt zomaar binnen op iemands persoonlijke web (dag)log en begint te roepen hoe het allemaal zou moeten.
  Ik zal je een stukje heel gewone menselijkheid leren.
  Voordat je zoiets doen kan en het allemaal een beetje over zou kunnen komen, is het normaal eerst relatie te bouwen, voordat je komt roepen met HOOFDLETTERS hoe jij vindt dat het allemaal zou moeten.

  De zwakte is(die wil ik toch wel benoemen) dat wie de hoop verliest, alles kwijt is. Loslaten wil nooit zeggen geen verwachting meer koesteren, het is zo'n christelijke kreet die aardig in het gehoor ligt, maar mensen onmenselijk maakt.

  Het "aardige" van ons mensen is juist dat we onszelf zo heerlijk voor de mal kunnen houden door te stellen: Ik laat los, ik geef de hoop op, ik koester geen verlangen meer etc. Daar komt dan nog bij dat wij precies weten hoe een ander dat zou moeten doen.

  Niemand heeft het hier over recht hebben op, dat maak jij er van. Wie mijn schrijven werkelijk volgt, weet dat de basis van ons gemeenschappelijk geloof juist de wetenschap is dat wij nergens recht op hebben dan de dood.

  Het is juist de liefde die blijft hopen, blijft proberen en nooit loslaat. De woorden:"laat los en je zult losgelaten worden," zijn niet op alles toepasbaar...

  Wat het brengen van van het kleine jongentje bij de Vader betreft: geven je woorden blijk van weinig zicht van de doorns in ons vlees die er nu eenmaal zijn.

  Nergens hoor ik Paulus roepen:"IK werp deze doorns voor de Vader neer en laat los datgene wat mijn kwelt."

  Werkelijk christen zijn betekent ook je kruis op je nemen, pas dan zal je zien wat God gaat doen!!!
  Het kost ons moeite en brengt weerstand met zich mee, maar liefde gaat daar waar niets anders kan gaan. Daarin schuilt de ware zegen, niet in het loslaten van je ouders, ook al gedragen ze zich nog zo slecht. De liefde is van alles steeds het meest....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Beste anoniem, die weer anoniem wil blijven posten. Nu je gaat schelden in je reacties, begrijp je vast en zeker wel dat ik er geen meer van je IP adres door kan laten.
  Jammer maar ik heb een tip voor je:Laat los en je zult losgelaten worden....en zegen hen die je pijn doen en verwond hebben!
  Het kost soms wat om dat tedoen, en brengt weerstand met zich mee....maar doen!!!
  en zie wat God gaatdoen!!!

  Toch?

  Amen en doe mij een lol en stop met lelijke reacties geven. Je zal zien hoe je er van opknapt als je dat los kan laten...

  Een vriendelijke groet

  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geweldig gelachen om je reactie terug Clint. Moest bij het lezen van de belerende woorden van meneer of mevrouwtje anoniem meteen aan het spreekwoord: de beste stuurlui staan aan wal, denken.

  Het zijn niet altijd de meest fijnzinnige die reageren en jou komen vertellen wat je zoals moet. Je zal er zo een aan je ziekbed krijgen!

  Laat los, geef op die hoop, jij hebt geen recht.

  Lekker makkelijk blèren op een anders weblog in een anders situatie.

  Volgende week de motoren weer eens uit de schuur rukken Pik?

  See you.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ach Jacceman, je moest een weten wat deze persoon allemaal nog aan lappen tekst vol verontwaardiging aan mijn adres heeft willen posten.
  Je haalt ze er zo uit, de mensen die jou willen vertellen hoe het moet, maar oh wee als je ze tegenspreekt. Dan bedelven ze je onder een waterval van woorden.
  Ik moet er altijd vreselijk om lachen. Lange teentjes, misschien eens bij Jan Zijlstra langs om ze korter te laten bidden?

  Moet een nieuwe accu kopen voor de bike, hij is poepieleeg. Ik zal even zien en laat het je nog weten.
  Moet ook wel een beetje weer zijn en anders: Laat los Jack, verwacht niets van me.” Hahaha….

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.