dinsdag 11 december 2012

De kerststal en ossegal


Op de radio een gesprek over of er nou wel of geen os en ezel in de stal waren bij de geboorte van Jezus?
Mensen hebben geen enkele kennis meer van Gods woord. Het zal u misschien verbazen als ik zeg dat er zelfs geen stal was waar Jezus in geboren werd. Al die gezellige kerststallen kunnen dus op zolder blijven met de kerst. Er staat dat de wijzen het huis binnen gingen en Jezus en Maria aldaar vonden. Om kort te gaan de kerststal kan weg.

De kerstboom dan, mogen we die dan nog houden? De kerstboom heeft niets met de geboorte van Jezus te maken maar vindt zijn oorsprong  in het heidense Germaanse geloof. De kerstboom kan ook het raam uit!

De ballen dan? Gun ons in ieder geval die mooi gekleurde ballen! De ballen (beter bekend als heksenballen) dienden vroeger om het kwaad af te weren en helaas, ook die hebben geen enkele bijbelse waarde. De ballen kunnen ook met een schop na de vuilnisbak in.

En al die mooie lampjes dan of de kaarsjes? Jammer maar ook die verwijzen naar het lichtfeest (midwinterfeest) en hebben niets, nul komma nul met de geboorte van de Heer te maken. Om kort te gaan de lampen kunnen uit (goed voor het milieu) en de kaarsen ook.

Ons lekkere eten met de kerst, laat aub het konijn op de zilveren schaal dan bijbelse gronden hebben, er moet toch iets zijn?
Helaas ook flappie heeft geen bijbelse verbanden dan dat hij in de ark van Noach moet hebben gezeten maar geen letter over het eten van konijn met de kerst.

De kerstkransjes dan, die zullen Jozef en Maria toch zeker wel ook gegeten hebben in de stal, ehh het huis?
Ook hierin moet ik teleurstellen omdat ze slechts verwijzen (als ze al een betekenis hebben) naar de kringloop van het jaar en aan het einde volgt nu eenmaal een nieuw begin. De kransjes kunnen aan de hond worden gegeven. Hap, hap.

Het kerstklokje dan, mogen we die dan houden?
Men beweert dat deze een herinnering zijn aan de klokjes die de herders bij hun kudde (schaapjes) om hadden gedaan. Wijs het mij even aan waar dat in de bijbel staat, dan kunt u wat mij betreft zwijmelen bij uw kerstklokjes...

De Kerstman met zijn arrenslede, die bestaat toch zeker wel? Aub zeg me dat het waar is?
Tja u gelooft zo te horen ook nog in sinterklaas? Santa Claus (Op zijn Engels) is slechts een verbastering van de naam: Sinter klaas. Sorry maar ook deze van oorsprong katholieke Bisschop is al eeuwen de pijp uit.

En de kerstster dan, laat ons in ieder geval die mooie kerstster. Heel misschien verwijst ons dat naar het volgen van de ster van Bethlehem (waarom wil het spelprogramma Bethlehem altijd weer in “Bedgeheim veranderen?) Ik zeg heel misschien want hebt u al eens een ster proberen te volgen? Probeer het eens! Misschien toch logischer dat die ster (lichtdrager) een engel was die de weg wees aan de wijzen uit het oosten? Hoe vaak worden engelen in de bijbel geen sterren genoemd? Maar goed ik zal u uw ster laten, maar besef wel dat alle pentagrammen, en hexagrammen, vaak een nogal duister achtergrond hebben.

En de spuitsneeuw, het engelenhaar, de gezellige rood gekleurde linten en de hulst?
Weet u wat, viert u kerst nou op uw manier en maak het gerust "gezellig" met al het bovengenoemde. Houd alleen in het oog dat het niets, nul komma nul, zero, nihil, noppes, geen bal of nog krasser, geen bliksem met de ware betekenis van kerst te maken heeft.
Kerst is niet eens een bijbels feest!

Denk daar eens aan als u:"stille nacht, heilige nacht zingt, vanonder uw warme dekbed met uw vrouw in de armen, terwijl die arme herdertjes lagen te barsten van de kou in dan lamlendige open veld...

12 opmerkingen:

 1. Zelfs de datum klopt niet, maar Constatijn de Grote en wat bisschoppen vonden het in de vierde eeuw wel zo handig, de geboorte van Christus aan het lichtfeest te ere van een handjevol zonnegoden te plakken. Sloegen ze meteen veel vliegen in één klap.
  Heel veel van de oorsprong en gebruiken van het Kerstfeest vind je op de link.
  HIER

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Peter, Clint, rol via een fb-uitnodiging in het (christelijke) blogwereldje en herken jou ineens van jaren geleden dat je wel eens op een bekend forum actief was en ik ook... Heb erg goede herinneringen aan jou. :) Want het was daar niet altijd echt gemakkelijk... (Ik heette daar natuurlijk geen Gerda.)
  Houd wel van je zo eerlijke berichtgevingen hier...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha, geweldig blogje Peter!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helemaal gelijk in! Op 1 ding na dan. In mijn Bijbel :-) staat dat de 'wijzen uit het Oosten' het huis binnen gingen (Matth. 2:11), maar dat Jozef en Maria Jezus in de kribbe legden, omdat voor hen geen plaats was in de herberg (Lukas 2: 7). Het al geen stal geweest zijn, eerder iets van een grot, maar ook geen huis. En ja, dat de herders lekker buiten waren met de schapen geeft aan dat het niet bar winters was... Interessant stukje geschreven!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ze gingen het huis binnen en vonden het kind met Maria, zijn moeder.(NBV)
  En zijn gingen het huis binnen en zagen het kind en zijn moeder.(NBG)
  En in het huis gekomen vonden zij het kindeke met Maria (Statenvertaling)
  Lijkt mij duidelijk dat zelfs dat ene ding ook klopt. De wijzen gingen het huis binnen en vonden het kind en zijn moeder. Geen grot, geen stal maar een huis. Simpel toch....Als het geen huis was, dan zegt de bijbel onterecht dat het een huis was waar de wijzen het kind in de kribbe zagen liggen. Ik kan er niets meer aan toevoegen want ik neem aan dat iedereen wel weer waarom het in een kribbe lag en waarom er in elk huis van de Israeliet een kribbe (lees voerbak) aanwezig was.
  Zo niet dan wil ik het gaarne uitleggen wat die voerbak bij elke Jood in huis deed...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het kerstverhaal wordt veel romantischer voorgesteld dan het is Peter. Er staat ook nergens in de Bijbel dat Jozef en Maria een ezel hadden ( waren ze waarschijnlijk te arm voor) en dat er drie wijzen kwamen. Misschien waren het er wel veel minder of juist meer. Er is in de loop van de tijd veel bij verzonnen en bij gehaald. Als je werkelijk bedenkt wat Kerst is, wordt je er eigenlijk verdrietig van. Het is niet te begrijpen wat deze twee jonge mensen samen moesten doormaken. Er blijft van Kerst niet zo heel veel meer over dan twee mensen die op een wonderlijke manier een kind kregen/ontvingen. (maar wel een heel bijzonder Kind natuurlijk).
  Het klinkt wat negatief nu ik het zo overlees, maar ten diepste klopt het niet zoals wij het nu vieren. Wel mogen we dankbaar zijn natuurlijk, daar is niets mis mee. Maar om van Kerst nu zo'n spektakel te maken vind ik altijd erg overdreven. Het zou een heel sober feest moeten zijn waarbij we ons goed zouden moeten realiseren wat de komst van Christus betekent voor ons. Verder eigenlijk niets....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Haha, heel misschien slaat die ezel wel een beetje op ons christenen die van iets heel moois, zoveel hebben prijsgegeven. Je nieuwe foto is wel leuk hoor....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Peter. ( geknipt uit de foto van de Bloggersday). Hoop je misschien volgend jaar ook te ontmoeten :)

   Verwijderen
  2. Kom je hierheen dan? Zou wel leuk zijn ja....

   Verwijderen
  3. Oh op bloggersday bedoel je natuurlijk. Ehh ik bid erover, haha...

   Verwijderen
 8. Ik stoor me ook vaak wel een beetje aan al die verkeerde veronderstellingen met kerst...Jezus is waarschijnlijk in de lente geboren, en toendertijd stonden de dieren vaak in de benedenverdiepingen in de huizen, en de mensen woonden er dan boven (die dieren gaven ook lekker warmte af). Als het wat warmer weer werd, gingen de dieren naar buiten en werd de benedenverdieping ('de stal') grondig schoongemaakt. Jozef en Maria hebben waarschijnlijk in zo'n benedenruimte overnacht, en sneeuw lag er al helemaal niet. Toen de wijzen bij Jezus kwamen, was Jezus waarschijnlijk toch al zeker 1 jaar geweest, dus dat was weer een heel andere plek dan waar hij geboren was. Jammer hé, dat kerst een feest geworden is waar het voornamelijk lijkt te draaien om je kleding en de decoratie van je huis! groetjes, Geke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Peter wat een geweldig stuk heb je weer geschreven. Even echt van genoten.
  Dank je wel.
  Groetjes
  Wil

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.