woensdag 6 juni 2012

Waaraan herkennen mensen dat je christen bent?


Zomaar een vraag die ik ooit lanceerde in de jeugdclub. Ze begonnen al te roepen van:”Je ziet het aan de bijbel die je leest.” Een jongen die stevig aan het wisselen was sprak met consumptie tussen de tanden die hem nog in de mond stonden:”Je siet tut aan dat je sondags naar de kerk gaat.” Nadat ik mij had ontdaan van rondsuizend speeksel stak een blond meisje haar vingertje op en riep:”Als je voor het eten bidt, daar zien mensen het aan. “En van orgelmuziek houdt,” riep een ander. “En een vis op je auto, dat kan ook,” brulde een ietwat te zwaar jongetje.
We kwamen er niet uit die morgen. Waaraan zien mensen eigenlijk dat jij christen bent?

17 opmerkingen:

 1. Dat zou ik dus eigenlijk aan andere mensen moeten vragen :) Uiterlijk is het nergens aan te zien bij mij (denk ik) want ik heb geen christelijke kleding, haha.
  Maar ik hoop dat mensen in mij liefde, vreugde en vrede zien die de wereld niet te bieden heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe ziet christelijke kleding er eigenlijk uit want ik ken het persoonlijk niet. Wel flodderkledinglijn die in de Pinkstergemeente waar ik kwam tendens was (met de korte broek naar de kerk), de meer degelijke lijn uit de Hervormde gemeente, de baarden en kostuums van het leger des heils, de rokkenparade uit de Reformatorische hoek en de gesloten vergadering. Bestaat er eigenlijk wel christelijke kleding?

   Verwijderen
 2. Aan je grijze opgestoken knot, zwarte schoenen en donkerblauwe rok tot op de grond, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hans geloof mijn nou, als die knot wordt losgeworpen, dan ga je ontdekken waarom ze in die hoek best veel kinders hebben. Tot op de grond, jajaja...

   Verwijderen
 3. Nou, aan die jongen die overstroomde, zodat zelfs jij er nat van werd??
  Er zijn mensen aan wie je niets hoeft te vragen. Het is de uitstraling, de rust, de blijdschap. gelukkig ken ik ze, maar het zijn er niet veel...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het water des levens dus...Wel daar zit wat in, haha.
   Ik vind het ook een lastige omdat er zoveel zaken zijn waaraan je meent/ hoopt dat mensen het opmerken. Toch heb ik zeven jaar met een man uit de hervormde kerk gewerkt, waar ik niets aan heb gemerkt tot het uitkwam dat hij ter kerke ging en zich christen noemde. Hij bad niet voor zijn eten (is dat christelijk?) Hij nam de bijbel niet mee naar zijn werk en had geen vis (waren er toen nog niet) op zijn achterklep van de auto mee. Wel keek hij graag naar pinupclub (een program wat ooit op de tv was. Een normale man dus.

   Verwijderen
 4. Als ik voor mijzelf mag spreken wil je als gelovige ook weer niet tot op het bot opvallen en christelijk zijn. Bedoel met wat de mensen om je heen als christelijk beschouwen. Niet fietsen op zondag, twee keer naar de kerk, flink wat kinderen en als laatste zo onbetrouwbaar als een hond. We hebben een slechte naam opgebouwd als ik eerlijk ben. Laat mij maar lekker in de schaduw christen zijn, in het volle licht let iedereen op je en voor je het weet maak je een fout en dan zeggen ze:”dat zijn nou die christenen”. Nee dank je de koekoek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nu je het zegt, heb je wel eens iets zien doen dat ik dacht, is dat nou wat de Heer ook zou doen? Bedoel met die kanonslag en die hoop van Bertus voor de deur van je "vriend" die groenteman. Ik zal verder niet in detail treden, voor 25 euro zeg ik verder nix..

   Verwijderen
  2. Kunnen we die tekst niet beter veranderen in: waaraan zien mensen dat je een schurk bent?
   Vijfentwintig euro, schandalig dat is dan je broeder. Kan het voor tien?

   Verwijderen
 5. Ik hoop dat mensen het zien aan mijn levenshouding.....aan de liefde die ik heb voor mijn Heer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar hoe zien ze dat dan Jose? Ik bedoel, je zit toch niet naast Hem op de bank in een stevige omhelzing of bedoel je heer Rob?

   Verwijderen
  2. Mensen zeggen vaak dat ik zo goed kan luisteren en dat ik bewogen ben met diegenen die het moeilijk hebben. Als het zich voordoet in een gesprek, zal ik getuigen van de Heer, wie Hij is voor mij en dat ik van Hem houd. Dát bedoel ik met mijn levenshouding, snap je?
   Enne... als mensen zien dat ik 'heer Rob' een stevige knuffel geef, dan getuig ik ook van mijn liefde voor hem en dat is precies wat de Heer fijn vindt: dat ik houd van Rob ;-))

   Verwijderen
  3. Haha zo is dat Jose en je bent zelf ook een engel, zonder vleugeltjes maar die komen heus nog wel. Ik weet dat je open bent in je getuigenis en het al ontelbaar keer heb doen horen ook via dit weblog want je bent een van de aller trouwste webloggers die al vanaf het aller eerste begin samen met mij present was om Hem de eer te geven.

   Verwijderen
 6. Ik denk dat het feit dat je christen bent niet zozeer te merken is aan hoe je eruit ziet, maar meer aan hoe je reageert op dingen. Hoe ga je om met onvriendelijke mensen, tegenslag, ziekte e.d.? Meestal kun je dan wel zien wat bij mensen in hun leven op de eerste plaats komt. Ik heb tot aan mijn 25e rokken moeten dragen, maar dat maakt je echt niet meer of minder christen! Er staat in de bijbel: 'wij laten ons in alles kennen als dienaar Gods'. Dat probeer ik te doen.. Groetjes van Geke Mateman

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volkomen mee eens, moet ik wel zeggen dat ik een vrouw in een rok ook erg vrouwelijk vind, iets wat ik wel eens mis bij de altijd in broeken gekleed gaande dames.

   Ik werk in de bouw en kan er dus ook niet altijd uitzien als een president en toch ga ik als ik naar een feestje ga, bijvoorbeeld het 50 jarige huwelijk van schoonouders, graag gepast gekleed. Ik vind dat een teken van respect, weet je wel? Ik ben dan niet meer christen, maar geef wel blijk van respect. Dat iemand in zijn korte broek naar de samenkomst gaat, is mij oke, maar ik voor mijzelf vind het niet zo gepast als ik bij mijn schoonouders nette kleding aandoe en als ik naar de samenkomst ga in vrijetijdskleding aan het avondmaal ga.

   Ik ken ook de kreet dat God ons hart aanziet maar vraag me dan altijd af waarvan ons besef voor netheid (ook binnen kleding) vandaan komt? Is het niet ook een besef uit de hoge?

   Verwijderen
  2. Ik ben het op mijn beurt ook weer helemaal met jou eens, ook in ons kleedgedrag mogen we laten merken respect voor God en voor de mensen om ons heen te hebben! Ik had wel moeite met het feit dat je in onze gemeente verplicht een rok moest dragen in de samenkomsten, ik vind dan een lange broek meer respectvol dan een korte rok. Het ging op een gegeven moment meer om het feit dat het een rok was, dan dat het iets te maken had met kuisheid of zoiets. Ik voelde me ook zwaar schijnheilig als ik op zondag weer in een rok verscheen, terwijl ik door de week de laatste jaren altijd in een broek loop! Mijn man vindt inderdaad een rok ook heel mooi staan, maar je begrijpt dat ik na al die jaren verplicht rokken dragen (zelfs tijdens het mountainbiken, schaatsen en sporten..!) het helemaal zat ben... gr. Geke

   Verwijderen
 7. Hahaha ik begrijp het en snap dat een broek soms naast praktischer ook wel eens de voorkeur verdient op bepaalde momenten. Verlicht stellen van een rok is typisch een wetje door mensen bedacht en streelt uiteindelijk slechts het gevoel, zonder dat er veel geestelijke waarde aan vast zit.
  Een vrouw in een broek kan ook heel vrouwelijk zijn. Moet wel zeggen dat campingkleding mij persoonlijk afstoot, zeker als je figuur wat minder wordt.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.