donderdag 17 mei 2012

Waarom zitten de baarden en snorren in de christelijke ban?


Wat precies de oorsprong is van het afscheren van de gezichtsbeharing, is moeilijk te zeggen. Al in de tijd van het oude Egypte werd baard en snor afgeschoren en in de tijd van het oude Rome ging een geschoren man voor een jeugdige man door.
Vanuit de Joodse wortels is een baard op grond van de wet, onderdeel van het gehoorzamen van de wet. Waarom wij in de kerken wel elke zondag:’Gij zult niet stelen”,  te horen krijgen en niet:”gij zult uw baard niet afscheren”, is een redelijke vraag!
Sterker nog, ik meen dat op de zwaardere christelijke scholen, een baard en snor in de ban zitten. Dat de Here Jezus ook een baard droeg, is blijkbaar niet relevant genoeg. De tendens van: Haar is uit, gaat in onze dagen nog veel verder als de verkoop van bodyshavers een redelijke opmars heeft gemaakt. Kaal is de mode! Ook deze modegril stamt al uit de tijd van de oude Egyptenaren die reinheid en vitaliteit moesten uitdrukken. Daarnaast gaan er geluiden op dat het wegnemen van de lichaamsbeharing een streven is om ons verder los te maken van de behaarde aap waarvan wij af zouden stammen. Het wachten is op een handig apparaatje dat net als de zelfdenkende grasmaaimachine zo in je broekspijp gezet kan worden en de hele dag over je lichaam raast zonder te stoppen. Om kort te gaan wil ik een lans breken voor snorren en baarden. (bij de mannen wel te verstaan)

13 opmerkingen:

 1. Mijn scheerapparaat is modern. Hij is oplaadbaar, maar kan niet gebruikt worden met een snoertje. Als hij halverwege de scheer beurt er mee ophoud, moet ik met een halve baard naar werk. Ik zet hiermee een nieuwe trant?

  Mijn vrouw scheert mijn haar altijd met een tondeuse. Ook oplaadbaar. Deze houdt er ook wel eens plotseling mee op. Dit doen we in het weekend, zodat de volgende dag, als hij weer opgeladen is, verder kunnen gaan. We zijn niet gek.

  Fijn hoor die verbeterde apparaten.

  Volgens mij zitten de baard en de snor in de bam, omdat de scheerfabrieken en kappers flink aan het lobbyen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een heilsoldaat zonder baard is toch vloeken in de kerk! Ik dacht dat alle soldaten van het leger in ieder geval nog echte oermensen waren haha...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha, ha ik ben blij met mijn man MET snor. Gek eigenlijk dat er soms zo tegen aan gekeken wordt.
  Een paar jaar geleden hoorde ik eens een liedje met een zinnetje dat ik nu nog steeds wel eens zing.
  Want een zoen zonder snor is een ei zonder zout.
  Ik vind persoonlijk een snor en of baard best stoer, maar niet zo'n enorme lange pluisbaard.

  Dineke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mee eens, een lange baard is wel stoer op de motor en kan een heel oude man wel een statige uitstraling geven, het maakt je ook oud. Ik zag laatst een moslimjongen van een jaar of 12 met een enorm lange baard. Die jongens hebben vaak meer gezichtsbeharing en daar had ik het tegenovergestelde gevoel als bij een heel oude man met een lange baard. Meer een "te veel, te vroeg" gevoel. Maar ik hoorde op de radio dat de baard aan een opmars begonnen is, het mag plotseling weer....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Baard en snor geweldig!!! heb al jaren een ongeschoren kop en houd hem wel een beetje bij,maar een baard en snor hoort bij een man waarom anders de beharing,ik zou wel eens willen zien als ze alles wat met ontharing te maken heeft boycotten(scheermesjes,ladyshave ect ect) dan zo de mens er totaal anders uit komen te zien vrouwen met behaarde benen en oksels ect ecthahahahahahah
  Ik ben pro baard en snor!!!!!!!!!

  Grtz Henri

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het gekke is dat ik je nimmer heb gezien en dat je dan toch een beeld vormt van iemand. Een ongeschoren kop, nee dat zou ik je niet gegeven hebben Henri. Weer een pluspunt dacht ik. Leve ZZ top...

   Verwijderen
 6. Waar zou de opmerking vandaan komen: je snor drukken?;)
  Ja, kaal is in. Overal zie je tegenwoordig op reclames mannen die borstharen en beenharen scheren, nou ik vind dat meisjesachtig!
  Vroeger kwam ik op vakantie in een kerk op de veluwe waar een bordje hing: Vrouwen zonder hoed en mannen met snor of baard :niet welkom!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moest dat vroeger doen in mijn bodybuilding tijd, met tubes ontharingscreme in de weer, want haar was notdone in die wereld. Moet zeggen dat beharing op zekere plaatsen als oksels (de zogenaamde kraaiennesten) en op minder edele plaatsen, in toom gehouden moet worden. Je wilt immers niet bij elke sanitaire stop het idee hebben van : zoeken in de heg. Ik probeer het netjes te zeggen, maar besef dat ik hier in faal. Maar anno 2012 moet zoiets gezegd kunnen worden, dacht ik. Je snor drukken tja wat is de oorsprong van zoiets? Een snor wordt enkel een beetje gedrukt tijdens een kus, maar ik geloof niet dat het de lading dekt.

   Verwijderen
 7. Je snor drukken komt uit het leger, het betekent je niet laten zien als de vijand in zicht is.
  Militairen en andere wetsdienaars hadden vaak enorme knevels.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Kijk Gerrit dat wist ik dus echt niet en dus bedankt dat je het met ons deelt. Nooit te oud om te leren hier...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Lekkere vent ben jij Peter. Nu zie ik overal mannen met snorren en/of baarden. Onbewust zal ik er wel op gespitst zijn. Zie trouwens opeens ook veel zwangere buiken. Zal het iets met elkaar te maken kunnen hebben?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Haha zolang het geen zwangere mannen en vrouwen met baarden zijn, gaat het vast nog zoals het moet. Valt me wel op dat hier ook veel zwangere vrouwen zijn en nu het weer wat warmer wordt, zie ik toch ook wel mannen dat ik denk: wat zal daar toch inzitten?

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.