donderdag 26 januari 2012

Beste Jan lock


Mijn brief aan Woord en Daad

Wij hebben al jarenlang verschillende adoptiekinderen bij Woord en daad omdat wij menen dat wij alles eerlijk met elkaar moeten delen. Mijn eigen inkomen bedraagt 17.000 euro op jaarbasis, zo wij proberen zo sober mogelijk te leven. Naast dat het een levenshouding is, stoelt deze bepaalde mate van soberheid ook op een in onze overtuiging christelijke levenshouding. Kunt u mij uitleggen waarom wij door moeten gaan om doormiddel van onze donaties voortgekomen uit een spaarzaam leven, waarin de naastenliefde hoog in het vaandel staat, tezamen met een houding van eerlijk delen, nu ik lees dat u een salaris van rond de 130.000 euro krijgt, wat een ruime acht maal meer is dan waar wijzelf van moeten leven? Kunt u mij een goede reden aangeven om de zes adoptiekinderen van a 20 euro per maand, nog langer door ons onderhouden zullen worden als u op een dergelijke grote voet lijkt te leven?

Met vriendelijke groet


Peter de Mooij
Gouda

Zodra ik het antwoord hoor, zal ik het plaatsen, misschien zien we iets over het hoofd...

14 opmerkingen:

 1. Zal mij benieuwen Peet of je daar een eerlijk antwoord op krijgt en als je het al krijgt of het komt van de man aan de top met de poen of van een goed bedoelende vrijwilliger die wel vanuit de juiste motieven en zonder salaris werk verzet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. misschien geeft hij ook wel een tiende, dus is het nuttig dat hij een groot salaris ontvangt, of je vraagt aan de stichting of je voor het halve salaris aan de slag mag, dan kun je nog meer kinderen helpen;) eerlijk gezegd interesseert het me niet zo wat die man verdient, het gaat erom hoe je met je geld omgaat. In de bijbel waren er ook rijke en armere mensen die beiden geloofden. God vraagt van ons om te woekeren met de talenten die hij ons heeft gegeven. Ik snap je gedachten wel, hoor, maar laat God de rechter zijn, daar gaan jij en ik geloof ik niet over, toch???

  BeantwoordenVerwijderen
 3. lintJan 27, 2012 02:43 AM
  Mirjam ik vind het allemaal prima dat iemand veel geld wil verdienen maar daar geef ik het persoonlijk niet voor. Misschien wil jij die zes adoptiekinderen 10 jaar overnemen en als dat blijkt dat er een te veel te grote slok naar de man aan de top gaat die met een salaris naar huis gaat die het achtvoudige is van wat jij aan gelden binnenkrijgt en waar je met de juiste bedoelingen (kinderen in arme landen te eten geven) aan hebt gegeven.

  Misschien voel je dan beter aan wat ik bedoel te zeggen. Dat wij christen zijn neemt niet weg dat we zaken moeten beoordelen. Dat heeft weinig uit te staan met rechter zijn maar met je hoofd niet in het stoffige zand steken van de onverschilligheid waar giften terecht komen.

  Ik heb het te vaak gezien dat mensen een onverschillige houding aan de dag leggen (lees te gemakkelijke houding) als het gaat in waar giften uiteindelijk voor gebruikt worden. Wij moeten niet onze verantwoordelijkheid wegpoetsen met het doekje van het geloof, toch???

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zooooo....da's duidelijke taal!!
  Ben benieuwd wat je voor antwoord krijgt. Ik erger me ook wild aan die exorbitante salarissen. Rob wil keihard werken, heeft voor dat hij invalide werd altijd keihard gewerkt, en is nu tegen zijn wil in 100% arbeidsongeschikt verklaard. Nu moeten we gaan rondkomen van een uitkering, met alle gevolgen van dien......over oneerlijkheid gesproken!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Clint, als blijkt dat ons geld naar dat salaris gaat...maar blijkt dat omdat hij toevallig als christen zoveel verdient.Ik steek mn kop niet in het zand, maar ik ken ook een heleboel mensen in mijn omgeving die zeggen: Ik doe maar niks, want het gaat toch naar de grote hoop en zo wordt er niemand geholpen. Over onverantwoordelijk gesproken! Ik heb ook adoptiekinderen bij Compassion en zal es nakijken wat de directeur daar verdient haha, anders stop ik gelijk, kunnen zij niet meer naar school, medicijnen kopen etc. Er blijft altijd wel iets aan de strijkstok hangen, dat geloof ik best, maar het is mijn taak mijn opdracht uit te voeren en naar de armen uit te zien en niet voor rechter te spelen of hoe je het ook noemen wil;) Heb je trouwens lekker gegeten met Arjan en zijn kornuiten?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En José, ik geloof dat het moeilijk is voor jullie, maar God beloofd dat wat Hij in het verborgene ziet Hij in het openbaar zal vergelden. Soms zijn dingen oneerlijk, ik snap dat soms ook niet, maar ook onrechtvaardigheid komt een keer aan het licht. Het is prima om er een blog over te schrijven, maar ik probeer altijd het goede in iemand te zien, en over iemand te schrijven die ik helemaal niet ken en ook niet weet hoe hij wel of niet verantwoordelijk met zijn geld omspringt...ik voel het als veroordelen terwijl ik het fijne er niet van af weet. Groetjes Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ClintJan 27, 2012 07:35 AM
  Niets doen is voor ons nooit een optie geweest daarom hebben we juist zoveel gelden in deze organisatie gestoken, maar niets doen als blijkt dat te veel geld onnodig naar de man aan de top gaat is minstens zo oneerlijk. We proberen allemaal het goede in elkaar te zien maar dat wil nog niet zeggen dat we moeten zwijgen over het verkeerde of het op de rechterstoel klimmen moeten betitelen. Het is er binnen dit logje nu juist om te doen om het vooroordeel weg te nemen en schema's als uit het vorige logje te ontzenuwen. Als we het allemaal maar niet uit durven zoeken (dat fijne) dan blijft het bestaan. Ik hoop zo op een antwoord wat het zwijgen kan opleggen aan de massa die zegt dat niets doen een betere optie is. We wachten het af en ik hoop met al de anderen die weten wat geven en delen is, dat meneer Lock ons uit kan leggen hoe dat nu zit?

  Het aparte in deze is dat jij deze vraag als veroordelen van meneer Lock ervaart nog zonder dat iemand met absolutie heeft geroepen dat er sprake is dat de veronderstelling klopt, sterker nog, er wordt naar gevraagd bij meneer Lock zelf!

  Je meent hiermee niet te veroordelen, maar in de grond spreek je wel een vooroordeel uit over de vraag op zich.
  Dat is het aparte. Men roept over geen rechter te mogen zijn, maar in de grond heb je het vonnis dus al uitgesproken.
  Even afwachten dus op het antwoord lijkt mij de beste optie.

  Ja eten met Arjen was heerlijk, hoe kan het ook anders met een kok als mij..

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Compassion Jolanda Omvlee 68.455,-

  Valt mee als je het vlug zegt! In ieder geval ruim 4 keer meer dan jij Peet. Je moet er maar compassie voor hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Na me een bult verschoten te hebben van die ontslagpremie van Amnestie I nternational voorzitster ben ik eens verder gaan uitpluizen .Bij haar vertrek als secretaris-generaal van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International streek Irene Khan een premie van een dikke 600.000 euro op. Haar plaatsvervangster kreeg 360.000 euro. De betaling van de hoge bedragen maakte deel uit van een geheime deal die nu pas uitlekte.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ZOwel Jack als Mirjam hebben nog een reactie gegeven die niets meer toevoegen aan het verhaal zoals het er al staat, ik wilde het er even bij houden en het antwoord afwachten van meneer Lock, als het komt. Hij is tenslotte de enige die uitsluitsel kan geven betreffende deze kwestie. Laten we het nog een paar dagen afwachten...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Als je zo op internet eens rondkijkt en google gebruikt om hits te vinden betreffende dit onderwerp, dan zie je wel dat het hot item is. Andries Knevel komt dan ook aan het licht en dat hij heel veel verdient, maar dat vind ik anders dan de directeur die puur uit de betalende groep mensen zijn loon krijgt. Enige mate van voorbeeldig en sober leven, zou zo'n man die de gedachte over "eerlijke delen" uit wil dragen sieren.
  Ik blijf dit logje zeker volgen en wie weet eet zijn vrouw wel elke dag een kilo truffels op.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nog geen nieuws van meneer Lock helaas. Zal wel te druk zijn met kinderen helpen...We blijven afwachten en geloven dat hij zich los kan scheuren van zijn drukke bestaan om hen die hem betalen even te woord te staan....

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Eerste reactie woord en daad: Geachte heer de Mooij,  Hartelijk dank voor uw bericht. Binnen een week ontvangt u reactie op uw vragen.  Met vriendelijke groet,

  Stichting Woord en Daad

  Tosca van Breda

  Directiesecretaresse

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het antwoord van woord en daad:Geachte heer De Mooij,

  Hartelijk dank voor uw email die u ons op stuurde. Wij zijn er blij om dat u, als trouwe sponsor van Woord en Daad, uw zorgen over onze organisatie met ons deelt. Graag spreken we onze waardering uit voor uw steun aan het werk van Woord en Daad en voor de motivatie die u daarvoor aangeeft.
  Tegen die achtergrond hebben we alle begrip voor uw vragen over het directiesalaris. U noemt daarbij echter een bedrag dat niet klopt met de werkelijkheid. Dat willen we in deze brief graag recht zetten.

  Daarnaast leggen we u graag uit hoe Woord en Daad werkt, hoe ons salarisgebouw is opgebouwd en welke motivatie daarachter zit. Te meer omdat Woord en Daad zich goed bewust is van het feit dat zij haar werk alleen kan doen dankzij de giften van vele duizenden donateurs (onder wie ook u!) in Nederland. We zijn dankbaar voor uw betrokkenheid bij een goede besteding van deze ontvangen giften en voor het feit dat u uw bezorgdheid in dezen aan ons doorgeeft.

  We informeren u via de brief graag uitgebreid, maar mocht u nog overige vragen hebben staan we u ook graag persoonlijk te woord.

  Woord en Daad wil graag gemotiveerde christenen als werknemer. Tegelijkertijd stelt Woord en Daad hoge eisen aan professionaliteit en inzet. Woord en Daad is van mening dat naar het Bijbelwoord ook in de goede doelensector een arbeider zijn loon waardig is.

  Wij hebben dus onze kinderen opgezegd. Dat de arbeider zijn loon waard is, is wel het slapste excuus wat ik ooit heb gehoord waarom er zoveel geld naar de directie moet stromen.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.