dinsdag 14 februari 2012

Het raadsel van Psalm 25


Nou vind ik mijzelf ten tijde behoorlijk slim, maar andere keren weer onwijs dom. Maar ik brak tijdens de dienst mij het hoofd over de zin: Heer, ai maak mij uwer wegen, door Uw woord en Geest bekend.

Wat is dat “Ai”? Ik ken het woord wel als ik mijn teen stoot tegen de stoeprand, pers ik iets in deze geest naar buiten. Onnodig te zeggen dat men vroeger toen ik geen christen was, iets krassers van mijn lippen las, maar dat terzijde.
Ik heb mij ernstig verdiept in dat woordje “Ai” en vond het volgende:

Ai staat in het Japans voor “geliefde”. Nou sluit dat mooi aan bij wie God is voor ons, maar ik heb het idee dat dit toch niet geheel bedoeld wordt met de titel van de psalm.
Dan is er het plaatsje “Ai” waar Josua met het leger tegen op moest treden om ze in de pan te hakken. God als Heer van het in de pan gehakte plaatsje lijkt mij ook niet geheel juist.

Dan is er nog Eddy christiani die met: ai, ai, ai de caballero een redelijke hit scoorde in de zeventiger jaren, maar ondanks de “christelijke" naam van Eddy, komen we daar ook niet echt veel verder mee. 
Ik geef het op. Wie weet het?

5 opmerkingen:

 1. Je bent gek...
  Maar goed, volgens mijn bescheiden mening staat ai voor Amnesty International of ook wel voor Artificial Intelligence... maar hoe dat in een psalm past weet ik ook niet. Ik schaar mij vandaag dan maar even onder de dommen, ben ik in elk geval niet alleen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ten eerste verheug ik mij bijzonder dat ik dus niet bij het leger van de normale behoor aldus. Zalig de armen van geest of betekende dat toch iets anders. Haha.
  Ten tweede verbaas ik mij dat jij het ook niet weet, meende dat het aan mij lag en dat woordje "ai" is dus een mooie film waar zelfs ik even een traan bij in moest slikken. ZO zielig was het. Maar een film met een boodschap.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lees altijd met een lach je stukjes en kon het dit keer niet nalaten om eens op te zoeken wat ai betekent.
  Als ik bij Google intyp: betekenis ai, vind ik dat het een uitroep is, zo van: O, of Ach, dus in die betekenis past het dan weer in de tekst van die psalm.
  Je schrijft leuke nadenkers.

  Dineke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ai ai ai, Heer kapitein...

  Geweldig. Ach Heer dus. Wel dat klinkt goed, moet ik zeggen. Fijn ook dat er nog iemand om mij moet lachen...
  Goed dat je een reactie achterliet...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. AI=chaos
  Abraham verliet AI en ging naar bethel(huis).

  En in psalm 25 staat voor elk vers n letter van t alfabet
  in vers 4 is dat de D.
  Ik heb ooit geweten waarom dat was, maar hoe ouder ik word, de meer ik kwijt raak lol.
  In de bijbels van e-sword staar er trouwens geen AI voor, niet in de engelse , noch in de nederlandse versie.


  MJ

  Psa 25:4 Daleth. HEERE! maak mij Uw wegen bekend, leer mij Uw paden.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.