woensdag 7 december 2011

Is ons bidden wel bijbels?


Er komt hier wel eens een vriend die Joods is en het maar vreemd vindt als wij christenen voor de maaltijd de zegen vragen voor het eten. Hij zegt dan dat het al reeds gezegend is door de Heer, anders was het niet uit de aarde opgegroeid. Hijzelf spreekt de dankzegging uit over het eten. Hij dankt zijn Schepper voor hetgeen hij te eten heeft en vindt het een onbijbelse gewoonte van ons christenen om het voedsel wat God zo zegende dat het tot een voortreffelijke spijze is verworden te vragen gezegend te worden! “Heer zegen deze spijze” is voor hem dan ook vragen om iets wat al is! Toen ik erover nadacht zag ik dat wij zulks veel doen. Heer vul ons met Uw Geest? Maar zijn we dan niet gevuld met Gods Geest of lopen we soms als oude fietsbanden langzaam leeg? Heer dek ons onder Uw bloed? Maar zijn we dan niet reeds gedekt onder Zijn heilig bloed? Wie er iets zinnigs over kan/wil roepen, die mag…

20 opmerkingen:

 1. Wat jouw joodse vriend zegt is waar.

  Toen we erachter kwamen dat het anders kon, en dat leer je vaak van anderen die dan al zijn voorgegaan daarin,zijn we gewoon gaan danken.
  "Gezegend zijt Gij Abba YHVH, Koning van het heelal, Die het brood uit de aarde voortbrengt
  Baruch ata YHVH Elohenu Melech ha olam ha motze lechem min ha'arets....

  Ik denk dat ik misschien wel een spelfout heb gemaakt, zeg het maar...

  Bij dit spreken wordt Hij gezegend die het brood uit de aarde voortbrengt...

  Spreekt me erg aan.

  En dat is er nog maar één...zo zijn er meer...
  voor groei...voor kracht...voor inzicht...
  Anders dan ik vroeger heb geleerd en ik vind zelf met meer effect.

  Veel meer Hij en de naaste en veel minder ik...

  Shalom, Hadassah

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo vind ik t gebed in de gemeente bij t begin van de dienst ook zo raar:
  Kom H Geest vul dit huis ( of zoiets).
  Iedereen die er is en inwoning van de H geest heeft "brengt die toch mee"?

  En dan t lied, Ik sta voor u schuldig en onrein,
  dat kon ik nooit meezingen.

  Maar over t eten:
  Danken lijkt me beter dan t eten zegenen.

  MJ

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het gebed dat wij God zegenen eigenlijk nog onbijbelser: Nu is het onwedersprekelijk, dat het mindere door het meerdere wordt gezegend.”
  Hoe kan een zondig mens God zegenen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Herkenbaar MJ. Of: daal neer Heilige Geest van God? ALsof Hij de hele tijd aan het plafond heeft gehangen tot wij Hem riepen. De Heilige Geest van God woont als het goed is in onze harten, dacht ik en behoeft niet meer neer te dalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, eigenlijk heb je wel gelijk. Maarja, ook ons bidden is onvolmaakt, zoals we in wezen helemaal onvolmaakt zijn. Groetjes, Mattanja

  BeantwoordenVerwijderen
 6. God zegenen is trouwens niet geheel onchristelijk hoor. Zegenen betekent 'goed spreken over', dus het betekent dat wij dan goed spreken over onze God. Lijkt me niet verkeerd... Groet, Mattanja

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heb zo de indruk dat God tot zegen zijn en goed over God spreken een vorm van zegenen is die kinderen ook bij hun ouders behoren te doen. Onnodig te zeggen dat zulks vaak mis gaat.

  Daarnaast zijn er meer vormen van zegenen. Zegenen in de vorm van: iemand iets geven wat hij nodig heeft om voort te bestaan. Een arme brood en een deken tegen de koude.

  Deze vorm van zegen heeft God niet van node. Zegenen in de vorm van elkander het goede toewensen, is weer wel een mooie. Maar God is zelf het goede en deze vorm van zegenen lijkt mij net zo iets als met een zaklantaarn de zon eens in het licht te willen zetten. Ik houd het op: De Heer tot zegen zijn, in de vorm van: ik wil U dienen. Maar de meeste vormen van zegen gaan van boven naar beneden. Een rijke kan een arme zegenen met voedsel, maar de arme kan dat niet. God kan de mens zegenen met genade, maar de mens kan God niet zegenen met genade.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als je zegenen pakt in de betekenis van 'goed spreken over' lijkt het me niet onchristelijk of onbijbels om zo God te zegenen. Maar zelf vind ik het ook altijd een beetje raar overkomen dat 'Heer, ik zegen U'. Krijg er toch een beetje jeuk van, niet mijn favoriete zinsnede. Groet, Mattanja

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een bijzonder onderwerp, nou, als er gedankt wordt voor het eten is het eenvouding een dankgebed. Tenminste bij ons. Wat de zegen betreft, doe ik toch het meeste onder mijn schrijven, maar in de praktijd niet veel eigenlijk, met woorden bedoel ik. Wat hebben mensen nou aan mijn zegen met de mond, als iemand een jas nodig heeft, of een middagje tijd vrij maken voor mensen die eenzaam zijn.
  Maar om God zelf te zegenen, nee dat heb ik nooit gedaan, wel dankbaarheid, of lessen ontvangen uit Zijn hand. Maar, altijd weer leuk hoe anderen hier op reageren, zo kun je ook nog van elkaar leren.
  Lieve groet allemaal, Esther.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hai Peter, je hebt er weer een mooi blog van gemaakt!

  Dat van die Joodse vriend van je, ja dat vind ik eigenlijk wel logisch wat hij zegt!

  Hee groetejs

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ook ik heb moeite met bepaalde dingen die wij zeggen tijdens het bidden. Ik hoef niet te vragen om bepaalde zaken, omdat die al gewoon een feit zijn: de Heilige Geest woont in mij; ik ben gered door Zijn bloed; Jezus is waar ik ben. Ik heb dan ook moeite om aan het begin van de dienst mee te bidden met de woorden: "Jezus kom, vul deze dienst met uw Geest." Waar wij, gelovigen zijn, IS Jezus aanwezig, dus daar hoef je niet meer om te vragen.
  Het is wel eens goed om heel kritisch te kijken naar wat je zoal bidt. Wellicht doe je het omdat het je zo is geleerd, of omdat het een gewoonte is. Maar het kan heel verhelderend zijn om er eens goed over na te denken EN er met je hemelse Vader over te praten.....wellicht kom je er dan stukje bij beetje achter wat je Hemelse Vader een fijn gebed vindt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi P! ik moet nogmaals zeggen dat je een zeer mooie site gemaakt hebt met zeer interessante artikelen!

  groet,
  Mathieu

  www.eindtijdprofetiespeurder.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dank je mathieu, je hebt wel gezien dat ik aan de rechterkant reeds een link naar je site gemaakt heb!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb me vanaf het moment van mijn bekering afgevraagd waarom veel christenen de dingen doen die ze doen. Ik wilde alles opzoeken in de Bijbel, en kwam het meestal niet tegen, zelfs handen vouwen niet...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Precies, handen vouwen ogen sluiten hoofd buigen. Allemaal mooi hoor, maar neerbuigen of met opgeheven handen, lees ik wel in de bijbel maar de rest kan ik niet vinden. Toch zie je dat veel minder of niet in de gevestigde orde. Oke in de Pinkster steken ze hun handen wel in de lucht. Is groot hoor als je je hand in de lucht steekt vind ik. Hij oogt dan enorm. Maar mooier nog vind ik die hand uitsteken naar je naaste. Was ooit in een gemeente waar ik naast een jongeman kwam te zitten die weigerde mij een hand te geven enkel gromde hij naar me. Toen men begon te zingen stak hij alle twee zijn handen in de lucht. Kreeg de vreemde aandrang hem een knietje in het kruis te plaatsen. Maar ja, ook dat staat niet in de bijbel...

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hé clint, ja bedankt voor het plaatsen van de link. Je hebt dit echt wel mooi opgebouwt. Goed dat je punt.nl verlaten hebt. Heb je nog bezoek van de luitjes van het WTG of ben je er vanaf?
  Mathieu

  BeantwoordenVerwijderen
 17. De bijbel leert ons om voor het voedsel te danken NA de maaltijd. Ook Jezus deed dit.

  Splinter

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Niet voor ALLE maaltijden" Luc 22,19

  En Hij nam een brood, sprak de dankzegging uit, brak het en gaf het hun, zeggende: Dit is mijn lichaam, dat voor u gegeven wordt; doet dit tot mijn gedachtenis.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Zeer de moeite waard, echt even luisteren:
  http://www.youtube.com/watch?v=aFKQaxcR9XU&feature=relmfu

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Bedankt ik zal er zo dadelijk zeker even naar luisteren en kijken

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.