maandag 17 november 2014

Wie zonder zonde is


Ik ben niet tegen homoseksuelen, ik zie ze als volkomen mens.

Zomaar een uitspraak die ik opving tussen twee broeders in de kerk. Een uitspraak die ruim bedoeld was, maar die ten diepste een geringschatting in zich draagt. Omdat een volkomen waarheid (de Homoseksuele is een mens) in de sfeer van de discussie wordt getrokken. Daar zit de pijn.

We leven in een tijd waarin men homoseksueel als volkomen normaal wenst te beschouwen. Toch begrijpt een kind dat er wel degelijk iets mis is met de mens die homoseksueel . Zouden wij allen zo (normaal) homoseksueel zijn, dan sterft de mens binnen één generatie volkomen uit, als we de natuur haar gang lieten gaan. Misschien wel een aantrekkelijke gedachte als we zien wat de mens van het leven maakt.

Veel mensen wijzen naar de homoseksueel als een mens die zondig is en daarvoor de schuld in zijn lichaam moet dragen. Er zijn zelfs Bijbelse teksten te vinden om een dergelijke stelling te onderbouwen. Doch de vraag komt op: wie is niet zondig?

Een zijsprong naar ziekte in de wereld. Kunnen we stellen dat iemand die ziek is, dat is door zijn eigen zonden? Ook daar zijn met enig zoeken Bijbelse gronden voor te vinden waar deze gedachte op kan staan. Toch worden wij (terecht) boos als iemand ons in het gezicht smijt dat ons ziek zijn door onze eigen schuld komt. Heel soms is dat zo. De optelsom roken en kanker kan een dergelijke uitkomst hebben. Doch ik meen dat de grond van alles wat mis is, ten diepste moet worden gevonden in ons collectief zondig zijn.

Ziekte bestaat in deze wereld omdat wij ALLEN  zondige mensen zijn. Er worden kinderen met de ziekte van Down geboren, niet omdat de ouders alleen zondigen, maar omdat de buren dit ook doen, en de rest van de straat, de stad, het land, de wereld.

In dat licht dienen wij dacht ik ziekte, pijn, moeiten en afwijkingen te beschouwen. Zulk een denken omarmd ieder mens. De melaatse, de Homoseksuele, de mens met de ziekte van down, ja zelfs de “normale” mens komt plotseling in het licht van het leven te staan als een zondig mens.

Het is even slikken maar ik denk dat dit waar is…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.