maandag 15 april 2013

In de laatste dagen zal de kennis toenemen


Vroeger meende ik dat de kennis van het woord van God zou toenemen in de tijd die de laatste dagen wordt genoemd in de bijbel.
Ik meen dat ik het mis had want ik constateer enkel een achteruitgang in de kennis van Gods woord.
Velen rukken hele bijbelteksten uit hun verband of gaan aan de haal met slechts een stukje Jezus.
Enkel Zijn liefde of enkel de gaven om mee te pronken.
Men plukt zo wat uit de bijbel en maakt er een evangelie mee. Maar de kennis van de volheid van Gods woord raakt steeds meer ondergesneeuwd.
Naarmate de tijd verstrijkt besef ik dat de kennis waar de bijbel op doelde wellicht slecht verwijst naar het toenemen van de kennis der wetenschap of technologische ontwikkelingen.
En ja, die is in onze tijd, waarin wij een eeuw geleden nog met paard en wagen ons behielpen in een stroomversnelling geraakt.
Maar het kennen van het woord van God is gelijktijdig vreselijk achteruit gegaan. Jezus zegt terecht:”als Ik terug kom op de aarde, zal ik dan nog wel echt geloof vinden?”

5 opmerkingen:

 1. Tja, dat is misschien zo ( gedeeltelijk ) in de westerse wereld maar ik hoor van bijvoorbeeld China dat daar steeds meer gelovigen komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mee eens dat er in andere landen gelovigen bijkomen, maar of daarmee de kennis van Gods woord ook toeneemt dan zeg ik neen.
  Ik heb hier heel veel oude boeken in de kast waaruit blijkt dat de diepgang van Gods woord veel meer bekend was. Ik ben zo bang dat we een soort evangelie hebben gekregen waarbij we de Here Jezus te kort doen. Mijn volk gaat ten gronde door gebrek aan (bijbel) kennis.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. toch opper ik voorzichtig dat de kennis voor wat betreft de profetieën toeneemt. Honderden jaren lang vroegen mensen zich af hoe je in vredesnaam kon betalen met een merkteken. En hoe je iemand kon beletten te betalen met goud of zilver. In onze tijd weten we hoe dat moet.

  We begrijpen hoe alle mensen over de hele wereld zullen zien hoe de lichamen van de twee getuigen op straat zullen liggen. Nog maar 50 jaar geleden was dat onmogelijk; nu ontploft er een bom in Boston en binnen vijf minuten zijn wij hier in Nederland op de hoogte.

  Omdat wij in de tijd leven waarin profetieën uitkomen, neemt de kennis daarover toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt voor deze kant van de waarheid want ja het is waar wat je schrijft. Toch zie ik in deze ook meer een toenemen van de technologische kant en deze terug te koppelen aan de bijbel. Ook dat mag wellicht als kennis worden gezien over hoe zaken mogelijkerwijs zullen gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Aan de andere kant moet hij van het hart dat als ik de hedendaagse christen vraag naar de betekenis van schaduwbeelden uit het oude testament, dat men dan vreemd kijkt.
  We vragen naar de betekenis van Jezus in het oude testament in tal van symbolen, schaduwbeelden, verwijzingen etc, dan blijkt dat 90% daar geen bal van afweet. Men kerkt. Meer vaak niet. Men wil niet praten over de bijbel. Wel over voetbal, politiek, de dalende huizenmark, de economie, maar als ik op mijn werk over de Heer begin haakt 99% af. En ik werk op een bedrijf vol christenen...

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.