maandag 9 april 2012

Donor of....

Veel malen heb ik in mijn leven bloed ontvangen van donoren en zonder dat had ik wellicht hier nu niet meer achter de Pc gezeten. Het gesprek of homoseksuele mensen ook donor kunnen zijn is volop in de media en terecht, dacht ik. Niet omdat men homoseksueel is, want ik geloof niet dat wij de ene zonde boven de ander moeten stellen en op grond daarvan al dan niet bloed moeten aannemen of weigeren. Toch zegt de hele discussie over het al dan niet bloed mogen geven van mensen met een seksuele geaardheid die logischerwijs meer kans lopen op SOA’s waaronder AIDS, heel veel over hetgeen voortkomt uit de wet gelijke rechten. Toen deze er kwam werd hij met veel gejuich ontvangen (ook onder christenen) maar ergens zit er toch een lelijke adder onder het “gras”.  Of het helemaal eerlijk is, blijft de vraag want hoeveel mensen hebben in onze tijd vrije en losse seksuele contacten en hoe zit het dan met die groep betreffende het al dan niet bloeddonor te zijn? Hoe sta jij tegenover bloed ontvangen van iemand die een seksuele geaardheid heeft die binnen de risico groepen valt?

9 opmerkingen:

 1. Ik denk niet dat je extra risico loopt omdat de persoon die bloed geeft homo is. Net wat je zegt: het losbandige leven is overal te vinden. Wel moet natuurlijk al het bloed goed getest zijn, ik neem aan dat daarop gelet wordt door de medische wereld, maar heb het (gelukkig) nog nooit bij de hand gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zonder donorbloed en plasma had ik het vorig jaar niet gehaald, dus ik ben blij met donoren.
  Seksuele geaardheid is voor mij geen bezwaar, maar seksuele moraal is toch wel een punt bij bloeddonatie. Alleen denk ik niet dat iemand daar eerlijk over zal zijn, dus risico blijft er altijd wel. Al kun je met het uitsluiten van bepaalde groepen wel zoveel mogelijk het risico beperken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ga hier geheel en al in mee. Het doet er voor mij ook niet toe welke seksuele voorkeuren iemand heeft, maar eerder hoe iemand leeft op seksueel gebied? Ik bedoel maar te zeggen dat er veel Hetero's zijn die losse seksuele contacten hebben en ook veel homoseksuelen die wellicht een vaste partner hebben en daarom juist een veiliger bloed zouden kunnen geven. De hamvraag is voor mij, waarom iemand met een los seksueel leven en dus weet dat hij/zij tot de risico groepen behoort, zo nodig bloed moet willen geven. Er zijn dingen die we eigenlijk niet zouden moeten willen als gever. Het is een beetje dubbel allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Inderdaad is de seksuele moraal belangrijker dan de seksuele voorkeur. Maar er blijft altijd een risico verbonden met het krijgen van 'vreemd' bloed. Toen Rob diverse keren bloed kreeg toegediend op de IC, was ik alleen maar blij dat ze hem dat konden geven. Later ben ik pas gaan nadenken over eventueel 'besmet' bloed......gelukkig niks gebeurd...alles was oke met dat bloed.

  Even iets anders. Ik heb een verzoekje aan jullie.
  Ik heb gistermiddag m'n laatste sigaret gerookt. Vandaag dus de eerste dag als niet-roker. Ik weet hoe moeilijk het is om te stoppen. Ben nl 8 jaar geleden ook eens gestopt. Heb dat toen 5 jaar volgehouden, maar toen Rob zo ziek op de IC kwam te liggen, ben ik weer begonnen..... Nu is het genoeg geweest en wil ik er weer vanaf. Willen jullie voor me bidden? Dat ik het volhoud en het niet ga compenseren met meer snoepen en eten. Ik ben al aardig aan de maat en mag gewoon niet nog zwaarder worden. Ik weet dat ik het niet red zonder de hulp van de Heer, want roken is gewoon een verslaving, een geestelijke gebondenheid. Willen jullie mij steunen met gebed alsjeblieft?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sterkte, na diverse vergeefse pogingen, zijn mijn vrouw en ik 20 jaar geleden in één keer gestopt.
   Midden in een grote verbouwing,we hadden het toen zo druk dat we niet aan roken dachten, waarschijnlijk hebben we het daardoor gered. Wel de nodige kilo's erbij helaas, het schijnt dat je stofwisseling anders gaat werken als je stopt, want we zijn eerder minder dan meer gaan eten.

   Verwijderen
 5. Ergens komt de vraag ook op of bloed niet iets meer is dan enkel een substantie die door onze aderen vloeit en leven schenkt? In de bijbel lezen we dat het bloed van de Here Jezus zonden wegneemt. Er is iets met bloed dat wij misschien een beetje over het hoofd zien.

  ZO stoppen met roken toe maar. Een goede stap als het gaat om gezonder leven. ZOals je weet ben ik ook al weer een maand of zes van de sigaren af die ik dagelijks rookte. Wil niet zeggen dat ik als ik er eentje aangeboden krijg heb niet gewoon opsteek. Maar ik koop ze niet meer en voel me er wel bij. Ik wens je zeker veel kracht toe, want het kan een hele toer zijn om te stoppen...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Er zit in mijn bloed iets wat er niet in hoort. Iets wat ik bij mijn geboorte meegekregen heb. Mijn vrouw mag geen bloed meer geven, omdat ze zelf al eens bloed gekregen heeft. Door de jaren heen heeft ze liters bloed gegeven. Iets doen voor de ander.

  Heel vroeger schijnt het bloed van donker gekleurde mensen ook niet goed te zijn geweest voor blanken. Je houdt het niet voor mogelijk, hoe mensen kunnen discrimineren. En nu weer de homoseksuelen. Schandelijk.

  Klik op mijn naam en zet een reactie op een stukje op mijn blog dat de strijd voert tegen deze discriminatie. Wel op een leuke manier natuurlijk, want het blijft een humorblog.

  Peter nog sterkte met je sigaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een verhal haha, dus als ik het goed begrijp mag jij geen bloed geven aan donker gekleurde mensen ehh...Oh neen ik lees weer eens niet goed. Ik zou, als ik eerlijk ben, ook liever bloed ontvangen van een heilsoldaat een vrouwelijke als het kan....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als kind heb ik bloed gekregen wat mijn leven heeft gered. Of bloed van iemand die homo is een groter risico is, vraag ik me af. Wat je al zei, veel mensen zijn niet meer trouw aan één partner, zelf niet als ze getrouwd zijn.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.