zaterdag 3 maart 2012

Huggen

Al vanaf kindsbeen af heb ik graag echt contact met mensen. Mag ze graag huggen en met liefde aan mijn brede borst drukken. In de Pinkstergemeenten waarin gebakken en gebraden ben, gaf dat geen enkel probleem want “iedereen deed het”.  In de gevestigde orde is het altijd link en als je een duidelijke uiting geeft op een dergelijke wijze klaagt men je niet aan voor openbare schending, maar soms heb ik wel eens het idee dat het er dichtbij komt. Wat zijn wij Hollanders toch voor vreemde koele kikkers die achter elke hug iets zoeken wat niet is. Laats riep een dame nog die ik voor de kerk omhelsde:”als mijn man dit ziet!” Nou en denk ik dan. Wat is dit voor een zielig gedoe! We loven de Heer en zingen aan Zijn boezem te willen vertoeven maar als broeders en zusters onderling een kleine uiting van genegenheid geven, krimpen we ineen als door een giftige spin gestoken. Onder de mannen is het nog erger! Dan kunnen wij van de Grieken waar een kus heel gewoon is, nog veel leren. Hoe zijn jullie ervaringen op dit vlak of behoor je misschien wel tot te kuise groep die minstens twee meter afstand de christelijke norm vindt?

10 opmerkingen:

 1. Zelf hou ik niet van huggen, en van die drie natte kussen die iedereen te pas en te onpas uitdeelt al helemaal niet. Het voordeel van mijn gebrek aan gezondheid is dat dat gedoe niet meer mag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mag het niet meer omdat je besmettelijk bent Gerrit nee toch? Of is het ehh slecht voor je hart ik bedoel een mooie vrouw en dan huggen kan funest zijn.

   Verwijderen
  2. Mijn immuunsysteem wordt onderdrukt met medicijnen, daardoor ben heb ik gauw een virus te pakken. Daarom moet ik niet teveel smakken en huggen met mensen.
   Zelfs als mijn vrouw zich niet lekker voelt of verkouden is, is knuffelen taboe.

   Verwijderen
  3. Oke ik snap het Gerrit want de mensen zitten vol bacterieen en virussen dus oppassen geblazen voor je...Nou ja er valt mee te leven en je eigen vrouw ach, die heb je nu toch ook wel genoeg in je armen gehad, hahaha...

   Verwijderen
 2. Nice:) Ben het helemaal met je eens hoor, mijn man bijv geeft zijn kameraden en bekenden uit de kerk etc ook een dikke hug. Soms zie je mensen raar kijken of zelfs schrikken. En ook mensen waarvan je merkt dat ze dat ook wel graag doen en daar langzaam in mee gaan. Maar idd wat je zegt, jammer dat veel mensen zo 'afstandelijk en gereserveerd' zijn naar elkaar toe, terwijl je elkaar juist zo hard nodig hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tineke ik begrijp het ook niet zo goed. Het zal wel in ons koele kikkerbloed zitten maar ik heb dat duidelijk niet. Als ik iemand mag en dat kan al na een heel korte tijd, dan heb ik dag afstandelijke niet, dat afgemeten, dat zogenaamde gepaste, maar druk met een hug mijn gevoel uit van gelijkheid en een stukje vriendschap. Mannen vrouwen het maakt mij niet uit. Maar wat mensen soms over het hoofd zien is dat je kwetsbaar bent als je je niet afgepast opstelt. Mensen kunnen je dan op je ziel trappen want die staat net als je armen tijdens een hug, wijd open.
   Het verbaast mij dat zoveel christenen hun afgepaste afstand menen te kunnen bewaren naar elkaar toe en gelijk verwachten dat de Heer ze in Zijn armen sluit en een gevoel van warmte geeft

   Waar is de gedachte gebleven van: Wat je zaait zal je ook oogsten. Als je enkel koelheid zaait, tja...
   Wat je zegt. we hebben elkander zo hard nodig en een gemeende hug kan zoveel warmte geven.

   Verwijderen
 3. Ik ben een echte "hugger". Als ik iemand graag mag, wil ik graag huggen. Ik ben niet opgegroeid met veel vertoon van genegenheid, maar heb dat ervaren als een gemis. Als een soort compensatie heb ik m'n kinderen toen ze klein waren "platgeknuffeld", met als resultaat dat zij dat als normaal ervaren en hun pap en mam graag een hug geven als we elkaar zien. Heerlijk! Ik kan niet wachten om te gaan knuffelen met m'n komende kleinkindje....tja, een echte knuffelmam/oma ben ik. Ook goede vrienden en broeders en zusters kunnen van tijd tot tijd een lekkere hug van me krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Jose zo ken ik je ook. Een vrouw die de zaken nuchter maar liefdevol overzien kan. Niet iemand die achter elke hug een stuk intimiteit zoekt of iets wat niet is. Ik hou van zulke mensen. Niet dat kinderachtige geleuter.

   Verwijderen
 4. Wij begrijpen mekaar Clintje ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Eerlijk gezegd vind ik het HEERLIJK, huggen.

  Mag dat ook?

  eleen

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.