maandag 10 augustus 2015

De stem van GodSteeds weer grijpt mij een gevoel van benauwdheid naar de keel, als ik simplistisch over het verstaan van Gods stem hoor praten.
Alsof er een formule bestaat, een handigheidje, een Bijbels truckje waardoor je aan God kunt vragen en Hij antwoord geeft. Genezing, pijn, verdriet, voorspoed, maar ook kleinere zaken als: welke school voor de kinderen, verhuizingen en waar dan heen, welke levenspartner misschien (hoewel die misschien toch bij de grote vragen behoort) tot in het absurde: welke auto, waarheen met vakantie of nemen we een hond? Ik heb mensen de meest vreemde dingen horen bidden en sterker nog, voorgangers de meest grappige/pijnlijke antwoorden horen geven op hoe wij Gods stem (Gods wil) kunnen verstaan voor ons leven.

Ik ben zo bang dat wij God nooit zullen begrijpen. Laten we daar mee beginnen. Zes miljoen mensen voor de gaskamers. Ook Zij riepen naar hun Schepper en God. Ze gingen er in met kinderen en al. Er wordt onvoorstelbaar geleden op deze aardbol. Ziekenhuizen vol. Kinderen met kanker, lieve en minder lieve mensen op de rand van de dood. Wat een onvoorstelbaar leed is er en…er zijn geen antwoorden hoor! Hij heeft ze wel, maar wij begrijpen ze niet. Ons kennen is te klein. Ons denken is te klein. Wij zien door een spiegel in raadselen als wij het leven beschouwen. Al het geklets dat God wel even uit zal leggen welke grasmaaier u moet kopen is een aanfluiting voor wie Hij is.

Op de E.O zien we niet anders dan mensen die uitleggen wie God is en dat het heel eenvoudig is Zijn wil en stem te verstaan. Het is ONZIN! Niemand kan God begrijpen.  Wij zullen allen moeten leren leven met het fundament dat Zijn genade genoeg is. Hoe moeilijk dat ook kan zijn. Wil ik hiermee zeggen dat bidden zinloos is? Nee. Hij wil gebeden worden en betrokken in Uw leven van alle dag. Maar laten we nu oppassen dat we niet denken dat Hij wel even de juiste koek bij de Albert Hein zal aanwijzen. Hij heeft u en mij gezegend met een gezond verstand. Gebruik dat en u bent lekker op weg.