vrijdag 5 september 2014

Waarheid


Wat is waarheid?
 
Pilatus vroeg het al aan Jezus. Bestaat er eigenlijk wel zoiets als een absolute menselijke waarheid? Of wordt onze waarheidsbeeld altijd een beetje vertroebeld door een zeker denken, onze opvoeding, cultuur, religie of gevoel?
Geef een westerling een watertor in de mond en hij zal hem vol walging uitspuwen. Geef diezelfde watertor aan een Oosterling en hij eet hem met smaak op.  De een vindt het ronduit smerig en niet te eten en de ander smult ervan. Wie heeft gelijk?
Is de menselijke geest wel in staat om de absolute waarheid te bevatten of eigen te maken? Ik meen van niet. Onze ervaring voor wat waarheid is, lijkt me te beïnvloedbaar. Waarheid is te veelomvattend om totaal te begrijpen. Onze waarheid is derhalve altijd ten dele. Wij kijken naar deze wereld door een spiegel in volkomen raadselen. Onze komaf, ons heden en de toekomst. Wat weten we eigenlijk weinig van wie wij zelf zijn. Met hoge wetenschappelijke borsten maar….we kunnen met al de schroevendraaiers op de wereld nog geen mug in elkaar zetten.